Aantal besmettingen met coronavirus stijgt in alle sectoren

KVDP
© Belga - BRUZZ
15/10/2022

In alle sectoren van onze economie stijgt het aantal besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt zaterdag uit het nieuwste tweewekelijkse rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE). De meeste corona-indicatoren stijgen wel iets minder snel dan vorige week. Wel neemt het aantal overlijdens door corona fors toe, blijkt uit de laatste gegevens van Sciensano.

Het sectorenrapport bespreekt de periode van 27 september tot en met 10 oktober. Aan de hand van de incidenties, het aantal besmettingen per 100.000 mensen de laatste twee weken, worden de verschillende sectoren met elkaar vergeleken. Waar er traditioneel een stijging van coronabesmettingen wordt geregistreerd in sectoren als de zorg, het onderwijs en de sociale sector, tekenen nu ook andere sectoren een toename op.

Het aantal besmettingen gaat naar boven in productiebedrijven, overheden en openbare gebouwen. De gemiddelde incidentie in de werkende bevolking bedraagt in de gemeten periode 352: dat is 44 procent hoger dan de vorige periode (13 tot en met 26 september), toen de incidentie op 244 lag.

Bij de algemene bevolking ligt de incidentie in het nieuwste rapport op 359, in het vorige rapport op 240. In de algemene populatie is dus een gelijkaardige stijging op te merken. "Het virus is wijdverspreid onder de bevolking en de verschillende sectoren," zegt professor Godderis. "Er is ook amper een verschil op te merken tussen de werkende bevolking en de algemene bevolking."

Treinpersoneel

De incidenties in de horeca, recreatie- en kunstsector blijven wel onder het niveau van de algemene bevolking. Het aantal besmettingen in niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, is ook "onder controle", zegt Godderis.

In het vorige rapport kwam naar boven dat het virus sterk de ronde deed onder het treinpersoneel, maar die stijging lijkt afgeremd: het aantal besmettingen bij het treinpersoneel ligt opnieuw op het niveau van de algemene bevolking. Godderis vermoedt dat de algemene stijging zich nog minstens een week zal doorzetten, alvorens de herfstpiek in zicht komt.

Doordat de teststrategie is veranderd, denkt de professor dat er echter een onderrapportering van het aantal positieve gevallen zit aan te komen. Ook de uitval en het ziekteverzuim in verschillende sectoren zal nog toenemen, waarschuwt hij.

Aantal besmettingen daalt laatste week in Brussel

Volgens de laatste cijfers van Sciensano bedraagt de incidentie bij de algemene bevolking 365. In Brussel is dat 238 voor de afgelopen twee weken. Van 4 tot en met 10 oktober werden elke dag gemiddeld 3.099 nieuwe coronagevallen geregistreerd in heel het land. Dat is een stijging met nog 5 procent tegenover de voorgaande zeven dagen. In diezelfde periode was er in het Brussels gewest wel een daling van het aantal besmettingen met ruim 3 procent.

De ziekenhuisopnames zijn nog toegenomen, maar ook hier gaat de stijging langzamer, zegt Sciensano. In de week van 7 tot 13 oktober belandden er gemiddeld 110 mensen per dag in het ziekenhuis als gevolg van COVID-19, 6 procent meer dan in de week ervoor. In totaal liggen momenteel 1.486 mensen voor of met een coronabesmetting in het ziekenhuis (4 procent meer dan een week eerder), onder wie 67 patiënten die op een afdeling intensive care worden behandeld.

Die week zijn er in de Brusselse ziekenhuizen 72 patiënten opgenomen, een lichte stijging tegenover de 66 opnames in de week daarvoor. Op 13 oktober lagen er in Brussel 226 patiënten met corona in de ziekenhuizen. Daarvan worden er zeven behandeld op intensieve zorgen.

Tweede booster niet populair in Brussel

Het reproductiegetal berekend op basis van de ziekenhuisopnames bedraagt nog 1,03 (op basis van de besmettingen is dat 1,005). Waarden boven 1 duiden op een epidemie die uitbreidt, onder 1 krimpt de epidemie.

Het aantal overlijdens neemt nog wel sterk toe. In de week van 4 tot en met 10 oktober overleden gemiddeld 8,7 personen per dag na een besmetting met het coronavirus, of 85 procent meer dan de week ervoor. In Brussel is het aantal overlijdens met vijftig procent gestegen.

Tot slot ontvingen 2,79 miljoen Belgen intussen een tweede boosterdosis. Dat komt overeen met 30,1 procent van de volwassen bevolking, en 63,2 procent van de 65-plussers. Vlaanderen staat het verst van de regio's, met respectievelijk 39,8 en 76,8 procent. In Brussel hebben iets minder dan 90.000 mensen een tweede boosterdosis gekregen. Het gaat om negen procent van de volwassen bevolking. Daarmee is Brussel de regio waar het minste tweede boosterdossisen toegediend zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni