Aantal besmettingen in week tijd bijna verdubbeld: 'Reizen blijkt sowieso risico'

AM, Godfried Roelant, SDS
© BRUZZ
12/01/2021
Updated: 12/01/2021 17.48u

Het zevendaagse gemiddelde wat coronabesmettingen betreft, stijgt in Brussel veel sneller dan de rest van het land, tot 94 procent. Dat ligt aan het grote aantal terugkerende reizigers, zeggen biostatisticus Geert Molenberghs en het hoofd van de Brusselse Gezondheidsinspectie, Inge Neven. "70 procent van de terugkerende reizigers in België is in het Brussels gewest gedomicilieerd."

Vooral in de rijkere zuidelijke gemeentes stijgt het aantal besmettingen fors. Etterbeek staat bovenaan de lijst qua nieuwe besmettingen, met op twee weken tijd gemiddeld 303 besmettingen per dag per 100.000 inwoners. Daarna volgen Elsene (266) en Sint-Gillis (260).

"In Waals-Brabant zien we hetzelfde beeld, al is de stijging er minder fors", zegt Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). "Het gaat om plaatsen waar veel inwoners op vakantie zijn geweest."

Neven ziet geen andere verklaringen, maar laat wel weten dat de Gezondheidsinspectie nauw opvolgt of er toch geen andere factoren meespelen bij aangemelde nieuwe gevallen.

1/25 reizigers besmet

"Dat er meer getest wordt, speelt geen rol", zegt Molenberghs. "Overal wordt nu meer getest. Maar als we deze strategie begin december al hadden toegepast, hadden we helemaal niet dezelfde resultaten gehad. In de kerstvakantie hebben veel meer mensen gereisd."

"Als je daarna dan een test oplegt, verwacht je dat ook wel in de resultaten te zien, wat nu ook blijkt. Het gaat hier voornamelijk om mensen die getest worden louter omdat ze in het buitenland op reis zijn geweest, en toch blijkt 4 procent besmet. Reizen blijkt dus sowieso een risico." Uitgesplitst per reisbestemming blijken reizigers uit Centraal- en Oost-Europese landen vaker de ziekte te hebben opgelopen.

Of dit de aanzet voor een derde golf is, kan Molenberghs nog niet zeggen. "Alles staat of valt met het naleven van de opgelegde quarantaines. Isolatie van (mogelijk) besmette personen is essentieel."

"Aan het einde van de zomervakantie keerden mensen ook massaal terug, en dat werd toen veel minder opgevolgd. Daarna zagen we tot in de derde week van september een heropflakkering. We willen die community transmission natuurlijk vermijden. Ook om de Britse variant in te dammen, want dat komt er nu nog eens bovenop, waardoor de maatregelen eindelijk verscherpt zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Gezondheid, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni