Het Covid-19 testcentrum op Brussels Airport

Brussels testcentrum Pacheco ziet forse toename tests door terugkerende reizigers

© Belga
11/01/2021

In het Pacheco Test Center van de Kliniek Sint-Jan in Brussel was het afgelopen weekend erg druk. De terugkerende reizigers uit rode zones zorgen namelijk voor een forse toename van het aantal tests. Daardoor werden er in de eerste tien dagen van januari in het centrum al meer mensen getest dan in de volledige maand december.

Van 1 tot en met 10 januari 2021 werden er in het Pacheco Test Center 7.158 mensen getest. Dat zijn er al een pak meer dan in de volledige maand december 2020, toen 6.689 personen zich lieten testen. Alleen al in het afgelopen weekend van 9 en 10 januari werden al bijna 2.600 tests afgenomen in het Brusselse testcentrum. Minder dan 5 procent van de geteste personen vertoonde symptomen op het moment van de test.

Hoofdarts Kenneth Coenye van Kliniek Sint-Jan maakt zich zorgen over de huidige gang van zaken. Zeker nu het aantal besmettingen in Brussel opnieuw fors aan het stijgen is in de afgelopen dagen.

"De stijging is deels te verklaren door het feit dat we meer testen maar mijn vrees is dat we stilaan afstevenen op een derde golf. Voorlopig zien we dat nog niet in de opnames, die de voorbije weken op een plateau bleven steken, maar we bereiden ons voor op een stijging in de komende weken. Meer dan ooit is het zaak om strenge maatregelen te behouden en vooral om ze te respecteren", stelt Coenye.

Voorlopige stabilisering in UZ Brussel

Het plateau wordt bevestigd door de cijfers van het UZ Brussel in Jette, waar het aantal nieuwe opnames in de afgelopen dagen beperkt bleef. In het UZ Brussel worden nu 42 COVID-19-patiënten verzorgd, waarvan tien op intensieve zorgen liggen. De afgelopen 24 uur werden twee nieuwe patiënten opgenomen.

"Wij zien nu al een paar dagen een stabilisering. Het is moeilijk om hiervoor meteen een reden te vinden. De vakantie is ook nog maar een week voorbij. Het wordt nog even afwachten. Gezien de stabilisering blijft het toch wel belangrijk om alle maatregelen zo goed mogelijk te blijven opvolgen", vertelt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Pacheco testcentrum , terugkerende reizigers covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni