Geen inreisverbod meer voor hoogrisicolanden

© Belga
07/08/2021

België heeft het inreisverbod voor landen met 'heel hoog risico' opgeheven. Nu de delta­variant hier volledig domineert, had dat verbod amper nog zin.

Dat meldt De Standaard zaterdag. Sinds vrijdag kunnen buitenlandse reizigers uit pakweg Zuid-Afrika, Mexico, Argentinië of Brazilië weer reizen naar ons land. Het zijn maar een paar voorbeelden van 'heelhoogrisicolanden' die al sinds juni een reisverbod opgelegd kregen omwille van zorgwekkende varianten die daar circuleerden.

Nu zijn buitenlandse reizigers toch weer welkom, weliswaar volgens strikte sanitaire maatregelen zoals tien dagen quarantaine en een verplichte test, zelfs voor volledig gevaccineerden.

Deltavariant

De reden voor de opheffing is de razendsnelle opmars van de deltavariant of Indiase variant. Begin­ ­juli groeide die al uit tot de meest dominante in België en sindsdien zette de opmars zich razendsnel voort. In amper een paar maanden tijd is de deltavariant zelfs ultra­dominant geworden, blijkt uit een rapport van de Risk Assessment Group (RAG) van 4 augustus.

Volgens de laatste analyses van het UZ Leuven op de stalen werd de variant in 94,6 procent van de gevallen teruggevonden. De conclusie van de RAG luidt dan ook dat mogelijke nieuwe import van die varianten uit andere landen de "verdeling van de varianten in België niet meer zal wijzigen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni