Het Covid-19 testcentrum op Brussels Airport

| Wie terugkeert van vakantie en nog niet volledig gevaccineerd is, moet een negatieve PCR-test kunnen voorleggen.

Brussel trekt testcapaciteit op voor vakantiegangers

EC
© BRUZZ
21/06/2021

In juli en augustus zullen de Brusselse testcentra en privélabo’s tot 12.000 coronatests per dag kunnen afnemen. Dat moet reizigers helpen die voor of na hun vakantie een PCR-test nodig hebben. Iedereen die nog niet de kans kreeg om zich volledig te laten vaccineren, krijgt van de overheid twee gratis PCR-tests om op vakantie te gaan.

Een PCR-test aanvragen om op reis te vertrekken, kan via de website mijngezondheid.belgie.be. Daar kan je een testcode aanvragen, die tien dagen geldig is. Wie dan een test wil boeken in één van de acht Brusselse testcentra, moet die code invullen bij het maken van een afspraak via een andere website: brussels.testcovid.be. Het testresultaat komt dan op een derde website, namelijk die van het Brusselse gezondheidsnetwerk, of opnieuw via de website mijngezondheid.belgie.be.

“Op dit moment hebben we voldoende capaciteit om 8.000 tests per dag af te nemen, maar met de verwachte piek in de maand juli zullen we dat optrekken naar 12.000 tests per dag. Normaal is dat zeker voldoende”, zei Inge Neven van de GGC maandag. “Zeker op piekdagen, zoals weekends waarin veel mensen op vakantie willen vertrekken, wordt de capaciteit verhoogd.” Voor wie op zulke drukke dagen op reis wil vertrekken, is het is wel aangeraden om de test tijdig te boeken. De GGC zet ook nog een samenwerking op tussen reisbureaus en privélabo’s, zodat de reizigerstesten vlot worden ingeboekt.

Bovendien verkopen de apothekers nog altijd antigeentesten, die sommige landen ook aanvaarden als geldige coronatest. De inreisbeperkingen per land zijn terug te vinden op de website van de FOD buitenlandse zaken of via de website reopen.europa.eu. Je moet de test meestal maximaal 72 uur voor je vertrek hebben afgenomen.

Coronacertificaat

De twee PCR-testen per persoon zijn gratis tussen 1 juli en eind september. Dat geldt wel enkel voor wie nog niet de kans kreeg om zich (volledig) te laten vaccineren in Brussel. Dat wil zeggen dat 18-jarigen die vorige week pas een uitnodiging kregen voor een eerste afspraak, nog altijd een gratis PCR-test krijgen om op reis te vertrekken. Zij zullen in juli namelijk nog niet op tijd hun tweede prik hebben gehad. Voor een 65-plusser die bijvoorbeeld al in maart de kans had om gevaccineerd te worden en dat niet heeft gedaan, zijn de PCR-tests wel betalend. Zo’n test kost maximaal 55 euro.

Je moet minstens twee weken volledig gevaccineerd zijn om zonder negatieve test op reis te mogen vertrekken. Een derde optie is dat je in de loop van de voorbije zes maanden Covid-19 hebt doorgemaakt.

Wie twee keer gevaccineerd is en/of onlangs Covid-19 heeft doorgemaakt, kan nu al via het Brussels gezondheidsnetwerk of de federale website mijngezondheid.belgie.be controleren of die gegevens ook goed zijn opgeslagen. Als dat zo is, komen ze normaal gezien automatisch terecht in het Europese coronacertificaat. Dat kan je laten opsturen met de post of digitaal verkrijgen via de app Covidsafe op je smartphone. Met zo’n certificaat kan je vlotter naar andere Europese landen reizen. Het gastland hoeft je dan niet meer te vragen om bij aankomst een nieuwe test of quarantaine te doorlopen. Dat is evenwel nog altijd mogelijk. Wie toch een fout opmerkt in zijn persoonlijke vaccinatiegegevens, kan daarvoor bellen naar het callcenter van de GGC via het nummer 02 214 19 19.

Besmettelijke varianten

Het belang van testen en tracen blijft ook deze zomer groot. Op dit moment zijn meer dan een derde van de afgenomen coronatests in Brussel gelinkt aan reizigers. Voor alle landen geldt nog altijd een kleurcode, die je kan terugvinden via de website van de FOD buitenlandse zaken. Wie in een rode zone op vakantie gaat, moet voor zijn terugkeer naar Brussel het Passenger Locator Form invullen. Op basis van die vragenlijst krijg je een sms die zegt of je een hoogrisicocontact bent of niet. Wie dat niet is, hoeft niet in quarantaine. Wie wel veel risico's heeft gelopen op vakantie, moet sowieso zeven dagen in quarantaine met een verplichte PCR-test op dag 1 en dag 7. Dat geldt ook voor wie uit een specifiek hoogrisicogebied afreist. Het gaat dan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en India. Daar verspreidt het virus zich nog sterk.

De voorbije week keerden 12.000 reizigers terug vanuit een rode zone naar Brussel, zei Inge Neven maandag. 1.700 van hen kwamen uit hoogrisicolanden. Bij de reizigers bedraagt de positiviteitsratio nu ongeveer 1 procent, aldus Neven. Dat is iets lager dan de positiviteitsratio bij alle Brusselse coronatests. Die bedraagt nu nog 1,9 procent.

"Het is erg belangrijk dat mensen zich bij terugkomst laten testen en in quarantaine gaan"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

In Brussel worden nog 40.000 tests per week afgelegd. Meer dan 8 op de 10 gevallen is te wijten aan de alphavariant (de vroegere Britse variant, red.) en 12 procent aan de meer besmettelijke deltavariant (vroeger de Indiase variant genoemd, red.). Ongeveer 3 procent van de Brusselse besmettingen komt van de gammavariant (de vroegere Braziliaanse, red.). Zeker bij die varianten wil de GGC extra inzetten op goede opvolging en contactopsporing. “We willen absoluut een vierde golf vermijden”, benadrukte Inge Neven maandag. "Het is daarom erg belangrijk dat mensen zich bij terugkomst laten testen en in quarantaine gaan."

Neven benadrukte tenslotte dat studies nu al uitwijzen dat een volledige vaccinatie ook helpt om de verspreiding van de deltavariant tegen te gaan. Ze roept dan ook iedereen op om zich de komende weken te laten vaccineren. Alle Brusselse 18-plussers komen nu in aanmerking voor een afspraak. Tegen midden juli moet iedereen die dat wil een eerste prik kunnen krijgen, aldus de GGC.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Inge Neven, PCR-test, coronatestcentra, testcapaciteit, coronacertificaat, terugkerende reizigers covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni