Het Covid-19-testcentrum in het treinstation Brussel-Zuid

| Wie positief test op het coronavirus, en besmet blijkt met de omikron-variant, krijgt intensieve opvolging van de contactopsporing.

Brussel versterkt contactopsporing na opduiken omikron-variant

Eva Christiaens
© BRUZZ
07/12/2021

De Brusselse contacttracers schakelen een versnelling hoger in het opsporen van de omikron-variant van het coronavirus. Dat meldt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie dinsdag. De variant is ook al in Brussel teruggevonden.

De gezondheidsinspectie geeft geen afzonderlijke cijfers over het aantal omikron-gevallen in Brussel. Ze bevestigt wel dat er al een of meerdere gevallen gevonden zijn. In het hele land zijn nu 18 bevestigde gevallen van omikron bekend.

“We communiceren niet over individuele gegevens, op vraag van de onderzoekers van de KU Leuven die deze variant verder opvolgen,” zegt Inge Neven van de gezondheidsinspectie. “We zijn wel bezig met een diepgaande contacttracing om na te gaan vanwaar de gevallen komen.”

Eens er een verdacht geval wordt opgespoord in Brussel, krijgen die mensen volgens Neven meteen een telefoontje van de contactopsporing. Zowel zijzelf als hun contacten moeten dan in strikte isolatie.

“We proberen nu na te gaan hoe ver de omikron-variant zich al verspreid heeft en de versnelling van het virus zo goed mogelijk tegen te gaan,” zegt Neven nog.

Boostercampagne

Over de omikron-variant van het coronavirus is de wetenschappelijke kennis voorlopig beperkt. Het is nog niet geheel duidelijk hoe ziek de variant ons kan maken en hoe hij reageert op de bestaande vaccins.

Intussen schiet het Brussels gewest verder op met de boostervaccinaties. Meer dan de helft (52 procent) van de 65-plussers heeft nu een derde prik gehad. “Dat is een goed resultaat als je weet dat voorlopig 83 procent van de 65-plussers twee keer gevaccineerd is," vindt Neven. Twee derde van hen ging dus al om een herhalingsprik.

Afgelopen week zijn in Brussel 30.300 boostervaccins toegediend, op een totaal van 40.100 prikken. Al 78.000 mensen maakten een afspraak voor hun derde dosis via het online inschrijvingsplatform Bruvax. “We zien dat de beschikbare afspraken zich de komende weken goed vullen,” zegt Neven. “De campagne rond de boosterdosissen is dus goed begonnen.”

Deze week was er in Brussel voldoende capaciteit om 50.000 vaccins toe te dienen, waarvan dus vier vijfde is benut. Volgende week verhoogt die capaciteit verder naar 60.000 dosissen per week. Inmiddels is de kaap van 60 procent gevaccineerde Brusselaars bereikt. Bij de 18-plussers is dat nu meer dan 70 procent.

(Zelf)testen voor de feesten

Op vlak van besmettingen blijft Brussel de provincie met de laagste incidentie van het land, maar de besmettingen zitten wel in stijgende lijn. De ziekenhuisbezetting blijft stabiel met ongeveer 400 coronapatiënten. Op de afdelingen intensieve zorg is het aantal patiënten nu gestegen tot 99 in Brussel. Er blijven maar weinig vrije bedden over.

Inge Neven raadt mensen aan om een zelftest af te nemen voor ze op bezoek gaan bij kwetsbare personen of bij “kerst- of nieuwjaarsfeestjes met wat meer mensen.” Zo’n zelftest is te koop in de apotheek, bij drogisterijen en bij supermarktketen Colruyt. “Wie een positieve zelftest heeft, laat best ook nog een PCR-test doen,” zegt Neven.

Sinds vorige week is het in ons land mogelijk om een PCR-test aan te vragen via een online zelfevaluatietool. De voorbije dagen hebben 3 procent van alle geteste Brusselaars dat via die weg gedaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , omikron , coronavariant , omikron-variant , Inge Neven , contact tracing , Vierde golf , Brusselse vaccinatiecampagne , derde dosis , boosterprik , coronacrisis , vaccinatie coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni