1761 Inge Neven vaccinatiecentrum Heizel 3

| Inge Neven in het vaccinatiecentrum Heizel, begin juli.

39.000 Brusselaars maakten maandag boosterafspraak

Eva Christiaens
© BRUZZ
30/11/2021

320.000 Brusselaars kunnen nog voor midden januari derde prik krijgen. Dat belooft de Brusselse gezondheidsinspectie, die de capaciteit in de vaccinatiecentra en lokale antennes optrekt. Maandag zijn op een dag meteen 39.000 afspraken gemaakt voor een boosterprik, die nu toegankelijk is voor alle volwassen Brusselaars.

In totaal komen 320.000 Brusselaars tussen de 18 en 64 nog voor het einde van dit jaar in aanmerking voor een boosterprik. Dat zijn mensen die minstens vier maanden geleden een tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin kregen of minstens zes maanden geleden een tweede prik van Pfizer of Moderna. Brusselaars die met Johnson & Johnson zijn ingeënt, kwamen al eerder in aanmerking voor een boosterprik. Zij zijn met ongeveer met 60.000.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) ziet de afspraken voor de volgende weken al goed opvullen. “Van zondagavond tot maandagavond om 23.30 uur zijn er via Bruvax 39.000 afspraken gemaakt,” zegt Inge Neven van de GGC dinsdag. Maandag kreeg het callcenter ook 13.500 telefoontjes, veel daarvan met vragen over de extra dosis.

De GGC belooft dat deze hele groep van 320.000 Brusselaars zeker voor midden januari een afspraak moet kunnen vastleggen. “Er is genoeg plaats voor iedereen, maar je afspraak zal misschien niet meteen morgen zijn,” zegt Neven.

Wie pas in januari of later in aanmerking komt voor een boosterprik, bijvoorbeeld omdat die pas in juli of augustus een tweede prik van Pfizer of Moderna kreeg, moet wel “binnen de week” een afspraak kunnen krijgen. Dat belooft de GGC.

Nieuwe antennes en apothekers

De capaciteit in de vaccinatiecentra, vacci-bussen, lokale antennes en een netwerk van 19 apothekers wordt in december opgetrokken van 50.000 naar 60.000 prikken per week. “Dat is dezelfde capaciteit als in mei, op het hoogtepunt van onze campagne,” zegt Neven. Deze keer is de capaciteit wel op een andere manier verdeeld: minder in grote vaccinatiecentra en meer in kleinere, lokale initiatieven.

"We bereiken dezelfde capaciteit als in mei, op het hoogtepunt van onze campagne"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Deze week openen daarvoor twee nieuwe vaccinatie-antennes: een in Anderlecht en een in Sint-Lambrechts-Woluwe. In Anderlecht komt die aan het voetbalstadion van RSCA te liggen, waar tot de zomermaanden ook al een vaccinatiecentrum lag. Dat wordt nu dus heropend in een kleinere vorm. De week nadien opent nog een extra antenne in Evere.

Een netwerk van 19 apothekers zorgt voor extra capaciteit. Zij lanceren binnenkort een eigen website om je in te schrijven voor een derde prik. De mobiele teams blijven sensibiliseren en vaccineren bij dak- en thuislozen en bij sekswerkers. De vijf vacci-bussen rijden nog altijd rond. De GGC staat tenslotte in gesprek met grote bedrijven om ook daar bedrijfsartsen in te schakelen voor de derde dosissen.

Sinds september zijn er in Brussel in totaal 89.580 boostervaccins toegediend. 58 procent van de risicopatiënten kreeg inmiddels een derde prik en 46 procent van de 65-plussers. In heel Brussel zijn nu 73 procent van de volwassenen minstens één keer gevaccineerd. Bij de 45-plussers is dat nu meer dan 80 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , algemene derde prik , derde coronaprik , Inge Neven , GGC , Brusselse vaccinatiecampagne , Vierde golf , coronavaccin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni