Hoogrisicocontact maar recent gevaccineerd? Dan valt quarantaine weg

AM
© Belga
04/01/2022
Updated: 04/01/2022 17.23u

De verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land zijn dinsdag nieuwe test- en quarantaineregels overeengekomen. De verplichte PCR-test valt weg voor gevaccineerde mensen die een hoogrisicocontact hadden. Wie minder dan vijf maanden geleden volledig gevaccineerd werd (of een booster kreeg), moet ook niet meer in quarantaine.

De regels gelden vanaf volgende week maandag 10 januari.

De quarantaine blijft wel verplicht voor wie al langer dan vijf maanden geleden zijn tweede prik kreeg. Die mensen moeten na een hoogrisicocontact in principe nog altijd tien dagen in quarantaine, maar als zij vanaf dag vier elke dag een negatieve zelftest kunnen voorleggen, mogen ze al vroeger naar buiten.

Voor niet-gevaccineerden geldt de quarantaineplicht ook tien dagen én blijft de PCR-test verplicht op dag 1 en dag 7. Voor hen begint de mogelijke inkorting van hun quarantaine pas vanaf dag zeven, opnieuw mits een dagelijkse negatieve zelftest.

Besmetting

De verplichte isolatie voor besmette personen zakt van tien dagen naar zeven dagen op voorwaarde dat zij drie dagen lang geen symptomen meer hebben.

Wie symptomen heeft, moet zich nog altijd laten testen. Zo'n PCR-test kan je in Brussel bestellen via de website brussels.testcovid.be.

Deze maatregelen treden in werking vanaf maandag 10 januari. Tot en met 9 januari blijven dus de huidige maatregelen van kracht en moeten zij ook volledig worden uitgevoerd. Dit betekent dat een quarantaine die start op 9 januari nog moet worden toegepast volgens de regels die op die dag golden.

De nieuwe regels moeten de druk op de testcentra verlichten. Die zitten bijna op hun limieten door de snelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus. Werkgevers vreesden ook personeelstekorten door de vele quarantaines.

Andere Europese landen

Verschillende andere Europese landen sleutelden tegen de achtergrond van de oprukkende omikronvariant de voorbije dagen al aan hun quarantaineregels. Zo halveerde Griekenland de quarantaineperiode voor besmette personen tot vijf dagen. Het VK, Ierland en Spanje brachten de isolatieperiode bij een besmetting terug tot zeven dagen. Italië schrapte dan weer net als België de quarantaineplicht voor gevaccineerden na een hoogrisicocontact. Het VK besliste dat al in augustus 2021.

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) was nog niet bereikbaar voor een reactie bij BRUZZ.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni