| Het coronacertificaat van de EU (archief).

Belgisch coronacertificaat vanaf vandaag beschikbaar

© Belga
16/06/2021
Updated: 16/06/2021 12.54u

Wie deze zomer op vakantie wil in de Europese Unie, kan vanaf vandaag/woensdag al een coronacertificaat aanvragen in ons land. Vanaf 1 juli is het certificaat geldig in alle EU-landen. "Het certificaat zal reizen binnen de EU vanaf volgende maand vlotter maken", zei Barbara Van Den Haute van Digitaal Vlaanderen woensdag op een persconferentie.

Het digitaal paspoort, of "EU Digital COVID Certificate", is vanaf vandaag/woensdag beschikbaar via de app CovidsafeBE, de website mijngezondheid.be of andere regionale websites zoals mijnburgerprofiel.be. Iedereen die ouder is dan zes jaar zal vanaf 1 juli een coronacertificaat nodig hebben om vlot te kunnen reizen binnen de Europese Unie. Voor 1 juli gelden nog de oude regels. Het certificaat toont aan dat je "covidsafe" bent en dat je dus gevaccineerd, getest of hersteld bent van het coronavirus.

Er kunnen drie types certificaten opgevraagd worden. Het vaccinatiecertificaat geeft aan wanneer iemand gevaccineerd werd en is een jaar geldig vanaf de vaccinatiedatum. Het testcertificaat bewijst dat een coronatest negatief was en is 72 uur geldig, te tellen vanaf de afname van de test. Afhankelijk van het land van bestemming kunnen regels rond coronatesten wel afwijken. Tot slot kunnen mensen die minstens elf dagen hersteld zijn na een positieve coronatest een herstelcertificaat aanvragen. Dat certificaat is 180 dagen geldig, vanaf de afname van de test.

Unieke QR-code

Elk certificaat zal een unieke QR-code hebben, waardoor persoonlijke gegevens niet zichtbaar zijn voor anderen. De QR-code kan op de app van CovidsafeBE gedownload worden, als pdf bewaard worden of op papier uitgeprint worden. De app is gratis en kan op Android en iOS gedownload worden. "Concreet kunnen 96 procent van de toestellen die gebruikt worden in België de app downloaden", zegt Van Den Haute. Zowel de app als het certificaat zijn in de drie landstalen beschikbaar en in het Engels.

Om de privacy van reizigers te garanderen, komt er geen centrale Europese databank voor de gegevens. De EU-lidstaten reiken zelf de certificaten uit en zullen enkel kunnen controleren of een certificaat geldig is. De data voor de Belgische certificaten komen uit de databanken van Vaccinnet en Sciensano. "Via een veilig Belgisch platform zorgen we ervoor dat die data vlot doorstromen om de certificaten aan te maken, waardoor ze ook snel beschikbaar zijn", zegt Frank Robben van het eHealth-platform.

Van Den Haute benadrukt dat het certificaat zoveel mogelijk digitaal verdeeld zal worden, enkel het vaccinatiecertificaat kan per post aangevraagd worden, aangezien het ook het langst geldig is.

Nieuw certificaat nodig na tweede vaccin

Wie al een certificaat heeft aangevraagd en ondertussen voor een tweede keer gevaccineerd werd, heeft een nieuw certificaat nodig. Daarnaast is het mogelijk dat EU-lidstaten afwijkende regels opleggen. Het blijft daarom belangrijk om voor vertrek de voorwaarden na te gaan op de Europese ReOpen-site.

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft woensdagochtend als één van de eersten het coronacerticaat gedownload, voor haar vertrek naar Portugal. Dat maakte ze zelf duidelijk op Twitter. Ze werd in ons land gevaccineerd en heeft dus een Belgisch certificaat.

"Ik hoop dat het certificaat kan gecontroleerd worden in alle landen die ik bezoek. De helft van de EU-landen zijn al verbonden", tweette ze. Von der Leyen roept iedereen op om zo'n coronacertificaat te halen. "Get yours too!", klinkt het.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni