Nog geen omikronpatiënten op intensieve in Brussel

Kris Hendrickx
© BRUZZ
11/01/2022

Het Brussels gewest mag dan wel een recordaantal coronabesmettingen noteren, dat leidt vandaag nog niet tot omikronpatiënten op de afdelingen intensieve zorg. Dat bleek op de wekelijkse persconferentie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) over de coronasituatie.

De omikronvariant van het coronavirus zorgde de voorbije dagen voor ongeziene cijfers in het Brussels gewest. Het aantal besmettingen dat werd genoteerd steeg de voorbije weken voor het eerst boven de 3.000 gevallen per 100.000 inwoners. “Een record, ook voor België,” zegt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie. Ook de positiviteitsratio (het aandeel van de uitgevoerde testen dat positief is, red.) is met ruim 30 procent zeer hoog.

Opmerkelijk: de vloedgolf van omikrongevallen komt vandaag nog niet aan op intensieve zorg. Het totale aantal ziekenhuisopnames is dan wel gestegen (van 350 tot 450 patiënten op een week), de Brusselse ziekenhuizen maakten deze dinsdagochtend nog geen melding van omikrongevallen op hun afdelingen intensieve zorg, waar het aantal covidpatiënten nog steeds licht daalt.

"Wie met omikron in het ziekenhuis belandt, kan na het toedienen van enkele basiszorgen meestal naar huis"

Inge Neven (Brusselse gezondheidsinspectie)

“De patiënten die vandaag wel nog op intensieve liggen, hebben de deltavariant,” zegt Neven. “De mensen die met omikron in het ziekenhuis belanden, kunnen tot nog toe bijna allemaal terug naar huis na het toedienen van enkele basiszorgen. Dat is hoopgevend.”

Grootstad eerst, rest volgt

Brussel staat vandaag opnieuw helemaal bovenaan in de besmettingsstatistieken, met vier Brusselse gemeenten die nationaal de spits afbijten (Sint-Gillis, Elsene, Etterbeek en Vorst). En de volledige top 10 bestaat uit gemeenten in of rond Brussel. Neven benadrukte dat het om een logisch fenomeen gaat. “Een grootstad wordt doorgaans eerder getroffen dan de rest van het land, dat zie je ook in het Verenigd Koninkrijk. In Londen is de piek van omikron alweer achter de rug, terwijl dat in de rest van het land nog niet zo is.”

Neven verwacht dat de piek over twee à drie weken zal bereikt zijn in Brussel, "al steek ik mijn hand daarvoor niet in het vuur."

De Brusselse cijfers bevestigen ook nog eens dat de omikronvariant erg besmettelijk is. Dat merkt de GGC bijvoorbeeld aan het aantal hoogrisicocontacten dat een test aflegt en ook effectief besmet blijkt. Bij dubbel gevaccineerden blijkt 20 tot 23 procent van die mensen ook positief. Niet-gevaccineerde hoogrisicocontacten blijken zelfs in 29 tot 36 procent van de gevallen positief.

Kindervaccinatie

De GGC benadrukt dan ook dat de basismaatregelen tegen corona belangrijk blijven. "Het blijft bijvoorbeeld een goed idee om zoveel mogelijk buiten af te spreken," zegt Neven. "Omikron mag dan wat minder agressief lijken, je kan er wel degelijk erg ziek van worden."

Ook vaccinatie blijft belangrijk als beschermingsmaatregel. Sinds eind december is de campagne uitgebreid naar kinderen tussen 5 en 11, die campagne moet deze week langzaam op toeren komen.

Voor de kerstvakantie was er al een proefproject met ruim 1.000 kinderen, dat positief werd geëvolueerd. "We hebben de capaciteit om alle kinderen uit die groep, zo'n 100.000 zijn dat er, tegen eind februari te vaccineren. Tegelijk verwachten we geen stormloop. Ook bij de 12-17 jarigen zitten we nog niet aan de helft qua dekking."

Meer info over test- en vaccinatiemogelijkheden in het Brussels gewest vind je hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, omikron-variant, Inge Neven, GGC, coronacrisis, vaccinatie kinderen, vaccinatie coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni