18-plussers aan de beurt voor vaccin, 16-plussers op wachtlijst

20210512 1753 Vaccinatie 20210512 1753 Vaccinatie
© Belga
© Belga
Updated: 18-06-2021 - 10:38

Vanaf vrijdag om 18 uur kunnen alle Brusselse 18-plussers via Bruvax een afspraak maken voor hun vaccinatie. Daarmee zit de Brusselse vaccinatiecampagne in een laatste rechte lijn, klinkt het bij de GGC, alhoewel de weg nog lang is.

Via e-mail en sms heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) gisteren nog uitnodigingen gestuurd naar 200.000 Brusselse 18-plussers. Iedereen ouder dan achttien kan zich sinds vorige week vrijdag aanmelden op de wachtlijst via vaccinatieplatform Bruvax. Vanaf vandaag zullen alle 18-plussers op Bruvax ook een afspraak kunnen maken. Dat kan vanaf 18 uur.

“We raden iedereen aan om dat via Bruvax te doen, maar we verwachten veel verkeer op dat platform, dus kan het nodig zijn om het enkele keren te proberen”, zegt GGC-woordvoerster Fatima Boudjaoui. “Inschrijven via het callcenter kan ook, maar dan vanaf zaterdag.” Het callcenter kan bereikt worden via het nummer 02/214.19.19.

16- en 17-jarigen op wachtlijst

Op Bruvax zullen 16- en 17-jarigen zich vanaf 18 uur kunnen inschrijven op de wachtlijst. Daarmee zit de Brusselse vaccinatiecampagne in een laatste rechte lijn, klinkt het bij de GGC. Volgens de laatste gegevens van Sciensano heeft 46 procent van de volwassen Brusselaars een eerste dosis gekregen.

Dat alle 18-plussers vanaf vanavond een afspraak kunnen maken, betekent niet per se dat het vaccinatietempo vanaf volgende week significant stijgt. “We trekken de slots open voor alle 18-plussers, maar we moeten rekening houden met het aantal beschikbare vaccins”, klinkt het.

Nocturne in Pacheco

Volgende week maandag organiseert de GGC nog een vaccinatienocturne, deze keer in vaccinatiecentrum Pacheco. Deze week waren er zo twee nocturnes in Sint-Pieters-Woluwe, zonder afspraak, maar alleen voor 41-plussers. Op maandag 21 juni zal het er in Pacheco anders aan toegaan. Alle 18-plussers zijn er welkom tussen 17 en 22 uur, maar een afspraak maken is nu wel verplicht.

Recordweek

Volgende week is er voldoende capaciteit om 88.000 personen te vaccineren. Dat zegt Inge Neven van de GGC. Ter vergelijking: deze week waren er 74.000 dosissen in Brussel beschikbaar. "Dankzij een nieuwe levering van Pfizer en enkele extra dosissen die we recupereren uit de andere gewesten, krijgen we opnieuw een recordweek", zegt Neven.

Het gaat om 6.000 dosissen vanuit Vlaanderen en Wallonië. Die dienen als eerste, gedeeltelijke compensatie van de niet-Brusselaars die hier zijn gevaccineerd. De GGC schat hun werkelijke aantal op 85.000 tot 130.000 dosissen, aldus Neven. "De 6.000 dosissen zijn nog niet veel, maar het helpt ons natuurlijk om de vaccinatie te versnellen."

Als alles goed gaat en er geen leveringsproblemen opduiken, moet 70 procent van alle Brusselse 18-plussers tegen midden juli een eerste prik kunnen krijgen. De inschrijvingen zijn nu dus opengezet voor iedereen. De GGC zet de bestaande campagnes verder om de jongeren te overtuigen om zich te laten vaccineren. De vaccinatiegraad bij de volwassen Brusselaars bedraagt nu 46 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?