| Een man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad. (archiefbeeld).

De vijfde coronaprik komt er, maar er is dringend nood aan nieuw vaccin

© Belga
20/06/2023

De zomer moet nog beginnen, maar nu al staat de organisatie van een nieuwe herfstbooster in de steigers. Complicerende factor: er is snel een aangepast vaccin aan de dominante variant nodig. Dat schrijven de kranten van Mediahuis dinsdag.

De ministers van Volksgezondheid komen volgende week woensdag samen om de organisatie van de nieuwe vaccinatiecampagne te bespreken. Dat er een nieuwe campagne komt, staat vast.

Maar wie er allemaal een prik krijgt, waar die uitgedeeld wordt en of die voor iedereen gratis blijft, moet nog beslist worden. Wat de organisatie niet makkelijker maakt, is dat er nood is aan een aangepast vaccin. De vraag is of de aangepaste vaccins op tijd zullen zijn voor de vaccinatiecampagne in de herfst. Het is nog onduidelijk hoe breed een extra booster aangeboden zal worden.

De Hoge Gezondheidsraad komt eerstdaags met een aanbeveling. De vaccinatiecampagne zal in elk geval niet meer zo groot opgezet worden. Het is niet meer de bedoeling om vaccinatiecentra in evenementen- of sporthallen te openen.

Volgens viroloog Steven Van Gucht zal iedereen voor een extra prik kunnen kiezen. "Het is nog niet duidelijk of die gratis blijft."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni