| Een man krijgt een coronavaccin toegediend.

Brussel trapt vrijdag herfstvaccinatiecampagne af voor 320.000  risicoprofielen

© BRUZZ
14/09/2023

Het Brussels Gewest lanceert op vrijdag 15 september zijn herfstvaccinatiecampagne tegen COVID-19. Daarbij wordt prioriteit gegeven aan risicogroepen zoals het zorgpersoneel, personen vanaf 65 jaar en zwangere vrouwen.

"De COVID-situatie is onder controle, maar omdat er sinds vorige zomer nieuwe varianten opduiken in Europa, kunnen nieuwe besmettingsgolven niet worden uitgesloten", klinkt het donderdag in een persbericht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie. Brussels Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) waarschuwt bovendien dat "de eerste tekenen van een nieuwe golf zich reeds manifesteren".

Daarom wordt in Brussel een nieuwe Covid-19-vaccinatiecampagne gelanceerd waarbij zal worden gefocust op verschillende risicogroepen. “We willen enerzijds kwetsbare mensen beschermen tegen ernstige ziekten en anderzijds de druk op het gezondheidssysteem onder controle houden”, aldus leidend ambtenaar Nathalie Noël.

Concreet gaat het om kwetsbare mensen zoals ouderen vanaf 65 jaar,  zwangere vrouwen,  bewoners die voor een lange tijd in een zorginstelling verblijven,  mensen met een onderliggende aandoening, immuungecompromitteerde personen of mensen met een Body Mass Index (BMI) boven de 40.  Ook het zorgpersoneel en mensen die samenwonen met kwetsbare personen vallen onder die noemer. In totaal bestaat de groep uit zo’n 320.000 personen op het Brusselse grondgebied.

Apotheken

Voor het eerst sinds 2020 zal deze nieuwe Covid-19-vaccinatiecampagne volledig worden beheerd door de eerstelijnsgezondheidszorg met in het bijzonder een belangrijke rol voor apotheken. Het doel is om in totaal zo’n 200 deelnemende apotheken te bereiken, een volledige lijst is te vinden op www.coronavirus.brussels. Daarnaast zullen ook de algemene geneeskunde,  medische centra, thuisverpleegkundigen, ziekenhuizen en de bedrijfsgeneeskunde hun rol spelen in de nieuwe vaccinatiecampagne.

De overheid zal mensen die niet tot de risicogroepen behoren tijdens de komende campagne niet actief voorstellen om zich te laten vaccineren. Inwoners die dat echter willen, kunnen ook bij hun apotheker terecht voor een gratis vaccinatie. Ze hebben geen uitnodiging nodig en moeten niet tot een van de risicogroepen behoren.  De overheid raadt tot slot nog een gelijktijdige vaccinatie tegen griep aan.  

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni