Brussel vaccineert vanaf vrijdag met nieuwste type coronavaccin

© BRUZZ - Belga
12/10/2022

In heel België zijn vanaf week vaccins tegen de subtypes BA-4 en BA-5 van de omikronvariant beschikbaar. Het nieuwste type vaccin wordt vanaf vrijdag in Brussel toegediend, terwijl in Vlaanderen de vaccinatiecentra eerder willekeurig overstappen.

Tot nu toe werden de mensen ingeënt met het vaccin tegen het omikronsubtype BA-1, maar ons land kreeg afgelopen week een levering van vaccins tegen de subtypes BA-4 en BA-5. Daardoor volgt nu de omschakeling naar de nieuwe vaccins.

In Brussel schakelen alle vier vaccinatiecentra vrijdag over op het nieuwe vaccin. De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie raadt iedereen aan om zich een eerste, tweede, derde of vierde keer te laten vaccineren nu er een piek van besmettingen wordt verwacht in de tweede helft van oktober.

In Wallonië stapten de vaccinatiecentra maandag al over naar het nieuwe vaccin. Het agentschap Zorg en Gezondheid laat weten dat de vaccinatiecentra in Vlaanderen willekeurig overstappen op het nieuwe vaccin. "Ze moeten eerst de voorraden BA-1 vaccins die al ontdooid zijn toedien voor ze overstappen. Dat gebeurt in de komende dagen, maar het is niet duidelijk wel vaccinatiecentrum exact wanneer overstapt", klinkt het.

Ook wie met het BA1-vaccin wordt ingeënt de komende dagen, moet zich geen zorgen maken. "Het verschil tussen BA.1 en BA.5 is niet zo groot," zei Steven Van Gucht van Sciensano eerder aan de VRT. "De BA.5-variant veel dichter tegen de BA.1-variant dan tegen de oorspronkelijke variant die ontstond in Wuhan. Bivalente vaccins zijn sowieso beter dan enkelvoudige omdat ze de immuniteit veel breder stimuleren."

Boosterdosis halen

In Brussel stijgt het aantal ziekenhuisopnames opnieuw. In één week tijd is het dagelijks gemiddelde van mensen die de afgelopen zeven dagen in het ziekenhuis zijn opgenomen, gestegen van 161 naar 215. Deze stijging zal zich volgens schattingen van experts nog voortzetten: de piek wordt pas in de tweede helft van oktober verwacht.

Om ernstige vormen van de ziekte en ziekenhuisopnames tegen te gaan, moedigen de autoriteiten de kwetsbare bevolking aan om hun boosterdosis te halen. Ze richten zich met name tot personen vanaf 65 jaar, personen vanaf 50 jaar met risicofactoren, personen met verminderde immuniteit. Ook zorgprofessionals wordt aangeraden zich te vaccineren om zichzelf, hun familie en hun patiënten te beschermen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni