Booster voor kinderen zorgt voor sterke toename antilichamen

Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk
© Belgaimage
| Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk.
© Belgaimage
| Vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar met een lagere dosis van het Pfizer-vaccin is sinds eind december 2021 mogelijk.

Farmabedrijven Pfizer en BioNTech hebben donderdag de resultaten bekendgemaakt van hun fase 2/fase 3-onderzoek naar de effectiviteit van een booster van hun coronavaccin bij 5- tot 11-jarigen. Daaruit blijkt volgens de bedrijven een hoge immuunrespons.

Na een boosterprik zou het aantal antilichamen tegen het coronavirus verzesvoudigen. Voor de omikronvariant, die momenteel wereldwijd dominant is, zou het zelfs om een toename met factor 36 gaan. Het vaccin werd daarnaast goed verdragen en er kwamen geen nieuwe bijwerkingen aan het licht, stellen beide farmabedrijven.

De bedrijven baseren deze gegevens op onderzoek bij 140 kinderen tussen vijf en elf jaar die een boostervaccin kregen zes maanden na hun tweede prik.

Pfizer en BioNTech zijn dan ook van plan om deze gegevens te delen met de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA en het Europese Geneesmiddelenagentschap EMA om een markttoelating te verkrijgen.

Een boosterdosis van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech kan in Europa voorlopig al toegediend worden bij mensen vanaf de leeftijd van twaalf jaar.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?