| Door te blijven inzetten op vaccinatie willen de ministers van Volksgezondheid een nieuwe overbelasting van de zorg vermijden.

Gezondheidsministers herhalen oproep voor volledige vaccinatie

NL
© Belga
24/06/2022

De ministers van Volksgezondheid van ons land roepen iedereen op in te gaan op de mogelijkheid om een boostervaccin tegen het coronavirus te laten plaatsen, indien ze dat nog niet hebben gedaan. Ook mensen met een verlaagde immuniteit wordt gevraagd de vierde prik te halen.

De Interministeriële Conferentie Gezondheid boog zich vrijdag over de toename in de besmettingscijfers met het coronavirus. Die vertaalt zich ook naar een verdere toename van de ziekenhuisopnames, met meer dan 43 procent in de laatste twee weken. Voorlopig blijven de opnames op intensieve zorgen en het aantal uitbraken in de woonzorgcentra beperkt.

Toch blijft waakzaamheid geboden, waarschuwen de ministers. Tijdens de zomervakantie zal de capaciteit van de ziekenhuizen immers beperkter zijn. Door te blijven inzetten op vaccinatie en met een reeks andere voorzorgsmaatregelen willen ze een nieuwe overbelasting van de zorg vermijden.

Herinneringsbrief

Dit voorjaar kreeg iedereen vanaf 12 jaar de mogelijkheid om een derde prik te laten zetten. Op 21 juni had 76 procent dit gedaan. Degenen die hier nog niet op ingingen, worden opgeroepen alsnog die prik te laten toedienen. Hetzelfde geldt met de vierde prik voor de mensen met verlaagde immuniteit. Zij kregen begin dit voorjaar daarvoor een uitnodiging. Op 21 juni had bijna 65 procent van hen die gekregen. Wie niet op de uitnodiging is ingegaan, krijgt nu een herinneringsbrief.

De personen met ernstig verminderde immuniteit, zoals transplantpatiënten, dialysepatiënten en sommige patiënten die zware immunosuppressiva nemen en minder reageerden op vaccinatie, kunnen ook sinds kort via hun specialist het geneesmiddel Evusheld toegediend krijgen, dat hen effectief beschermt gedurende een half jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, coronavaccin, boosterprik, covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni