Steven Van Gucht, Hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano
© Belgaimage | Steven Van Gucht, Hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano.

Coronacijfers stijgen opnieuw: 'De zomer wordt niet verpest'

CD
© BRUZZ
22/06/2022

Het aantal coronabesmettingen in Brussel is met de helft gestegen in vergelijking met de week voordien. Dat bleek dinsdagochtend uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Volgens viroloog Steven Van Gucht moeten we vooral waakzaam zijn voor de meest kwetsbaren in de samenleving.

Momenteel liggen er 1.022 mensen met COVID-19 in de Belgische ziekenhuizen. In een week tijd is hun aantal met 15 procent gestegen. Van hen hebben er 58 intensieve verzorging nodig.

In de week vanaf 11 tot en met 17 juni namen de nieuwe besmettingen toe tot gemiddeld 2.756 per dag (+ 46 procent). Tijdens dezelfde periode vielen er dagelijks gemiddeld nog ruim vijf coronadoden, een daling met 16 procent.

In Brussel doet zich een gelijkaardige situatie voor. Het aantal nieuwe besmettingen nam met 50 procent toe van 203 tot 312 per dag. "In het verleden zagen we dat Brussel vaak een voorloper was," zegt Van Gucht. "Bij een nieuwe variant zagen we eerst een stijging in Brussel. Nu is dat niet het geval: Brussel schiet er niet uit in positieve of negatieve zin."

"Ik maak me weinig zorgen over festivals en reizen. We moeten gewoon beseffen dat de pandemie niet over is"

Steven Van Gucht

Steven Van Gucht, Hoofd van de Dienst Virale Ziekten bij Sciensano

Hoewel de coronacijfers stijgen, hoeven we niet te vrezen voor de zomer, zegt Van Gucht. "De zomer wordt niet verpest. Ik maak me weinig zorgen over festivals en reizen. We moeten gewoon beseffen dat de pandemie niet over is en er altijd golven zullen zijn, zoals we die nu hebben."

Van Gucht benadrukt dat we vooral waakzaam moeten zijn voor de meest kwetbaren. "We moeten in het algemeen voorzichtiger zijn naar de kwetsbare bevolking toe, want vooral zij worden in het ziekenhuis opgenomen. Draag bijvoorbeeld een mondmasker wanneer je naar een woonzorgcentrum gaat. Hou afstand van kwetsbare personen als je milde symptomen hebt. Ik raad ouderen die het openbaar vervoer gebruiken ook aan om een mondmasker te dragen, liefst een FFP2."

Ook roept Van Gucht nogmaals op om zich te laten vaccineren. "Vooral voor de kwetsbare bevolking is dit belangrijk. De vaccinatiegraad in Brussel is nog steeds laag in vergelijking met de andere gewesten. Veel 65-plussers kregen nog geen booster, terwijl de voordelen veel groter zijn dan potentiële nadelen. Het is nooit te laat om je te laten vaccineren."

Meer testen

Wat wel verschillend is met de andere gewesten, is het aantal afgenomen testen. In de periode van 11 tot 17 juni werden in Brussel 921 testen per 100.000 inwoners afgenomen. Voor heel België was dat gemiddeld 689. "Brussel heeft een heel internationaal publiek," verklaart Van Gucht. "Velen moeten zich laten testen om bijvoorbeeld naar hun thuisland te gaan."

Volgens Van Gucht is het niet per se nodig om de testen opnieuw sterk op te voeren of te verplichten. "Het kan wel nuttig zijn om een PCR-test te laten doen, ook bij milde klachten zoals keelpijn. Veel mensen gebruiken zelftesten, maar die hebben vooral waarde bij een positief resultaat. Bij een negatief resultaat, kan je nog altijd besmet zijn."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni