31-plussers aan de beurt voor vaccin, 18-plussers op wachtlijst

Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het  vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad
© PhotoNews
| Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.
© PhotoNews
| Een vrouw krijgt een corona-vaccin toegediend in het vaccinatiecentrum Pacheco in Brussel-Stad.
Updated: 10-06-2021 - 12:54

Brusselaars die in 1990 of vroeger geboren zijn, kunnen vanaf vrijdag 18 uur via het platform Bruvax een afspraak voor hun vaccinatie maken. De wachtlijst gaat diezelfde dag om 23 uur dan weer open voor alle 18-plussers (geboren in 2003 of vroeger). Bovendien zijn 65-plussers niet langer verplicht een afspraak te maken.

Die nieuwe leeftijdsverlaging kondigde minister Alain Maron (Ecolo) donderdag aan via Twitter.

"We willen iedereen die dat wil de mogelijkheid bieden om zich nog voor de zomer te laten vaccineren", reageert het kabinet-Maron bij BRUZZ. Bovendien verwacht Brussel - zoals de rest van het land - de komende weken meer leveringen van vaccins.

Tot dusver waren de 36-plussers aan de beurt in de vaccinatiestrategie, maar vanaf vrijdag verandert het Gewest het geweer van schouder. Prioritair gaan de spuitjes naar de 31-plussers, maar als er nog slots over zijn in de vaccinatiecentra kunnen alle volwassenen uitgenodigd worden voor een coronaprikje. Alle 18-plussers mogen zich vanaf vrijdag 23 uur op de wachtlijst zetten.

Geen afspraak meer voor 65+

Daarnaast kunnen Brusselaars die 65 of ouder zijn (geboren in 1955 of vroeger), zich vanaf maandag zonder verplichte afspraak laten vaccineren. Ze hoeven zich maar naar een van de tien Brusselse vaccinatiecentra te begeven om hun inenting te krijgen. "Zo willen we eventuele obstakels bij de inschrijvingsprocedure weghalen", klinkt het bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

In Brussel zijn nu net geen 405.000 mensen voor het eerst inge├źnt. Daarmee ontving 43 procent van de volwassen Brusselaars een eerste prik. Zo'n 232.600 Brusselaars kregen ook al een tweede dosis, dat is 25 procent van de volwassen bevolking. Vorige week kregen zo'n 3.000 Brusselaars een prikje.

Je aanmelden voor een vaccin gebeurt via het afsprakenplatform Bruvax of via het callcenter op het nummer 02 214 19 19.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?