De toediening van een coronavaccin tegen de ziekte Covid-19
© PhotoNews | De toediening van een coronavaccin tegen de ziekte Covid-19.

Peiling toont aan: helft Brusselaars wil verplichte vaccinatie

BVR
© BRUZZ
07/06/2021

In Brussel zijn er meer voor- dan tegenstanders van een verplichte vaccinatie. Dat is in lijn met het landelijk gemiddelde. De helft van de Belgen is bang dat er een vierde coronagolf komt, maar die vrees leeft vooral in Vlaanderen.

Dat blijkt uit een peiling van onder meer Le Soir en Het Laatste Nieuws.

De regionale verschillen zijn er, maar zijn - de foutenmarge in acht genomen - niet zo groot. Toch is er een tendens: Vlaanderen vreest meer dan Wallonië of Brussel een vierde golf. In Vlaanderen is dat 56 procent, in Brussel 45 en in Wallonië 43 procent.

Die angst wordt ook weerspiegeld in de houding ten aanzien van het vaccineren. Daar is 57 procent van de gepeilde Vlamingen voor een verplichte vaccinatie, tegenover 49 procent van de Brusselaars en 44 procent van de Walen. De tegenstanders van zo'n verplichte vaccinatie maken respectievelijk 33, 43 en 47 procent van de bevraagde groep uit - een deel van de bevraagden zegt niet in het vraagstuk geïnteresseerd te zijn.

Wallonië is het enige gewest met meer tegenstanders dan voorstanders van een verplichte vaccinatie.

Vaccinatietempo

Over het vaccineren van jongeren vanaf 12 verschillen de meningen nog meer. Daar is 62 procent van de Vlamingen voor, tegenover 47 procent van de Brusselaars en 44 procent van de Walen.

Het vaccinatietempo ten slotte, wordt algemeen gezien als behoorlijk ervaren. 39 procent van de Brusselaars vindt dat behoorlijk snel. In maart 2021, toen ook al eens zo'n peiling werd afgenomen, was dat maar 9 procent. In Brussel en zeker in Wallonië (46 procent) vinden meer mensen dat het met de vaccinatie behoorlijk snel gaat, dan in Vlaanderen (33 procent).

Vakantie

Daarnaast werd ook nog naar de vakantieplannen gevraagd. Bijna de helft van de ondervraagde Belgen (47 procent) zegt niet op vakantie te gaan. 34 procent heeft al een verlof gepland deze zomer en een vijfde wacht nog even af.

Van wie op vakantie gaat, kiest slechts 28 procent voor ‘een staycation’. Vooral bij Vlamingen is een vakantie in eigen land populair (34 procent). De Brusselaars (81 procent) en Walen (76 procent) zijn wel vooral van plan naar het buitenland te gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie