Aantal corona-pv's in Brussel volgt ritme van de maatregelen

© Belgaimage
| Een man met een mondmasker (archiefbeeld)

Nu de vierde coronagolf door het land trekt, zal de Brusselse politie mogelijk opnieuw strenger optreden tegen overtredingen van de coronamaatregelen. Uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) verkreeg, blijkt alvast dat het aantal uitgeschreven pv's aanzienlijk daalde op momenten dat de maatregelen werden versoepeld.

Even terug naar april 2020: tijdens de eerste coronagolf gaat België in lockdown. In totaal worden er in de piekmaand liefst 9.365 corona-pv's uitgeschreven in het Brussels gewest. Een record. Enkel de maand november 2020, in de tweede coronagolf, kwam nog in de buurt met 7.507 corona-pv's. De cijfers tonen een duidelijk beeld: op de hoogtepunten van de coronagolven worden de meeste pv's uitgedeeld.

Sinds het einde van de derde coronagolf en de versoepelingen aan het begin van de zomer 2021 is het aantal uitgeschreven corona-pv's in Brussel gekelderd. In mei 2021 deelde de Brusselse politie nog 1.195 pv's uit, maar in juni (385), juli (177) en augustus (298) daalde dat aantal fors.

Vierde golf

"We zien dat het aantal pv's de tendens van de versoepelingen mee gevolgd heeft, maar wellicht komt daar opnieuw verandering in nu de vierde golf voor de deur staat. Ik hoop dat de politiezones het aantal controles op alle maatregelen opnieuw zullen opdrijven waar nodig, om iedereen veilig te kunnen houden," zegt Debaets.

Het gemiddelde aantal uitgeschreven corona-pv's per dag lag in 2020 nog op 129, maar in 2021 is dat gehalveerd naar 62. Enkel in het dagelijkse aantal pv's voor lockdownfeestjes was er een aanzienlijke toename, van 0,3 in 2020 naar 10,2 in 2021.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?