© Alias vzw | Alias tijdens de Belgian Pride in mei 2022.

Alias vzw leidt mannelijke sekswerkers naar apenpokkenvaccin

Eva Christiaens
© BRUZZ
10/08/2022

Vanaf donderdag mogen vier organisaties in ons land mannelijke of transgender sekswerkers mee vaccineren tegen de apenpokken. Alias vzw, het onthaalloket voor deze sekswerkers in Brussel, werkt voor de vaccinatie samen met het Sint-Pieterziekenhuis. “Daar zijn 200 vaccins beschikbaar, maar onze doelgroep is bijna dubbel zo groot.”

Vorig jaar ontving de Brusselse vzw, met een onthaalloket aan de Kolenmarkt, ongeveer 450 à 500 sekswerkers. Het gaat dan alleen om mannen of transpersonen. Alias voorziet een keer per week een open onthaal, waar sekswerkers met allerhande vragen terecht kunnen, en twee keer per week een medische permanentie. Ze organiseren ook straathoekwerk en individuele begeleiding. Nu is het dus één van de vier organisaties die mee mag vaccineren tegen de apenpokken. Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) vraagt dat dat zo snel mogelijk gebeurt, nog voor eind volgende week.

“Wij kunnen niet zelf vaccineren in onze lokalen,” zegt woordvoerster Sophie van vzw Alias, “dus verwijzen wij de mensen door naar het Sint-Pieterziekenhuis. Wij staan ook in contact met personen die ernstig risico lopen, bijvoorbeeld door een verlaagde immuniteit.” De voorbije weken gebeurde daarvoor al outreachend werk, zegt ze. “En wie bij ons aanklopt en in aanmerking komt voor het vaccin, sturen we door naar het ziekenhuis.”

"Wij zien nu dat veel meer mensen op het vaccin zitten te wachten dan dat mensen het niet willen"

Sophie, Alias vzw

In een gemiddeld jaar leert Alias dus tot 500 sekswerkers kennen. “In het Sint-Pieterziekenhuis zijn nu nog minder dan 200 dosissen beschikbaar, maar onze doelgroep is bijna dubbel zo groot,” zegt Sophie. De Brusselse ziekenhuizen die mee mogen vaccineren, moeten zich bovendien ook richten op mannelijke HIV-patiënten. “Wij zien nu dat veel meer mensen op het vaccin zitten te wachten dan dat mensen het niet willen,” zegt Sophie. De voorbije weken kwamen er heel wat vragen binnen en meldden ook mensen met symptomen zich aan bij het medisch loket van Alias.

Moeilijk te bereiken

Van de 500-tal ‘gekende’ sekswerkers krijgt wel niet iedereen vaste begeleiding bij de vzw. Sommigen komen regelmatig en zijn makkelijker te bereiken, anderen passeren maar af en toe met een spontane vraag. Een onderscheid tussen beide groepen wil de vzw niet maken. “Er zijn amper betrouwbare statistieken over sekswerk, zeker in deze doelgroep,” zegt woordvoerster Sophie. “Sommige mensen zijn van telefoonnummer veranderd of verhuisd. Verschillende sekswerkers hebben geen vaste verblijfsplaats of papieren in ons land. We zullen zeker niet iedereen kunnen bereiken.”

Dat beseft ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. “We gaan er niet van uit dat het eenvoudig wordt,” zei hij woensdagochtend tijdens een persconferentie. In het hele land voorziet hij voorlopig 800 vaccindosissen voor mannelijke of transgender sekswerkers. De cijfers van Alias lijken erop te wijzen dat Brussel alleen al tot de helft van dat aantal nodig kan hebben. De organisatie Espace P, die ook de mogelijkheid heeft gekregen om mee te vaccineren, was woensdag niet bereikbaar voor extra toelichting.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie