| Het apenpokkenvaccin wordt nu in meer Brusselse ziekenhuizen verdeeld.

Risicogroepen apenpokken 'maximaal' gevaccineerd tegen eind volgende week

EC, LG
© Belga - BRUZZ
10/08/2022

De twaalf HIV-referentiecentra in ons land hebben van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke de opdracht gekregen om de personen die zich in de doelgroepen bevinden persoonlijk uit te nodigen en "maximaal" te vaccineren tegen eind volgende week. Het gaat ook om mannelijke sekswerkers. Deze week raakte een eerste vrouw in ons land besmet met apenpokken.

Dat heeft de minister woensdag aangekondigd tijdens een persmoment over een stand van zaken van de apenpokkenepidemie in ons land. Er is nog geen informatie over de besmette vrouw. Op dit moment blijft de epidemie in ons land, maar ook elders in Europa, vooral geconcentreerd bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).

In het hele land mogen nu twaalf hiv-referentiecentra preventief vaccineren tegen de apenpokken. Daaronder vallen vier centra in Brussel: het Sint-Pieterziekenhuis, het UZ Brussel, het Erasmusziekenhuis en het UZ Saint-Luc. Het is de bedoeling dat deze centra tegen eind volgende week zoveel mogelijk personen met verhoogd risico op het apenpokkenvirus uitnodigen voor een vaccin en dat ook binnen die termijn toe te dienen.

Het gaat veelal om mannen met hiv die het voorbije jaar minstens twee seksueel overdraagbare infecties opliepen. Voor die groep zijn 1.500 voorbehouden, bijna de helft van de stock. "We gaan ervan uit dat die mensen vaak meerdere sekspartners hebben en dus ook een hoger risico lopen op besmetting," zei de FOD Volksgezondheid tijdens de persconferentie. "De hiv-refentiecentra hebben lijsten van deze mensen en zullen hen zelf uitnodigen voor een vaccin. Wij vragen om niet naar de centra te bellen als u niet in aanmerking komt, want hun telefoon staat momenteel roodgloeiend."

Sekswerkers

Daarnaast komen mannelijke en transgender sekswerkers in aanmerking voor een preventieve prik. In het hele land zijn 800 vaccins voor die groep voorzien, maar dat is een grove schatting, benadrukte de FOD Volksgezondheid. Om de groep zo goed mogelijk te bereiken, mogen vanaf donderdag vier organisaties voor sekswerkers de vaccinatie mee organiseren. Het gaat om Ghapro, Pasop, Alias en Espace P.

"We hopen tegen eind volgende week een belangrijke vooruitgang geboekt te hebben in deze doelgroep"

Frank Vandenbroucke, minister van Volksgezondheid

Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Tot nu toe zijn in ons land 300 à 400 vaccins toegediend, zei minister Vandenbroucke nog. "Binnen onze eigen, Belgische campagne," zei hij, want enkele Belgen zijn in het buitenland gevaccineerd. "We gaan er niet van uit dat het eenvoudig wordt, zeker niet voor de groep sekswerkers, maar we hopen wel tegen eind volgende week een belangrijke vooruitgang geboekt te hebben in deze heel precieze doelgroep.”

Tenslotte zijn nog 500 vaccins voorbehouden voor mensen die een risicocontact hadden met een besmet persoon. Medisch laboratoriumpersoneel dat in rechtstreeks contact komt met het virus, kan ook een preventieve prik krijgen. Voorlopig krijgt iedereen slechts één vaccindosis. Een tweede dosis volgt in het najaar. Wie wat ouder is en vroeger het pokkenvirus nog heeft gehad, komt niet in aanmerking.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni