Het eerste Brusselse coronaprikje was voor zuster Lucie Danjou, met 101 jaar de oudste bewoonster van het rusthuis Notre-Dame.

| Het eerste Brusselse coronaprikje was vorige week voor zuster Lucie Danjou, met 101 jaar de oudste bewoonster van het rusthuis Notre-Dame

België heeft van vaccinproducent Pfizer de belofte gekregen dat hij het aantal vaccins in februari optrekt naar 100.000 dosissen per week, tegen 87.500 voorheen. Dat stelt de taskforce vaccinatie.

In januari en februari ontvangt ons land normaal wekelijks 87.500 dosissen van het Pfizer/BioNTech-vaccin, voorlopig het enige coronavaccin waar ons land over beschikt. Maar volgens de topman van het geneesmiddelenagentschap FAGG, Xavier De Cuyper, is er vanuit Pfizer de belofte gekomen om dit in februari op te trekken naar 100.000 dosissen.

Volgens het FAGG gaat het voorlopig om mondelinge beloftes, maar gaat het om een "realistisch streefcijfer" door de producent. Er moet wel altijd rekening worden gehouden met onvoorziene omstandigheden, klinkt het.

"700 bejaarden verspreid over zeven woonzorgcentra kregen intussen al een vaccin toegediend. Meer dan 95 procent liet zich daar vaccineren"

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie

De volgende weken wordt ook meer nieuws verwacht over het tweede mogelijke vaccin, van Moderna. Ten laatste op 12 januari zou daarover uitsluitsel moeten komen van het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA).

Als er volgende week goed nieuws komt en het Moderna-vaccin door de commissie wordt goedgekeurd, dan zouden we eind januari al over de eerste dosissen kunnen beschikken, klinkt het nog bij de taskforce.

Lichte nevenwerkingen

Al 700 mensen, verspreid over zeven woonzorgcentra, kregen intussen al een vaccin toegediend. Meer dan 95 procent van de rusthuisbewoners liet zich daar vaccineren, klinkt het bij de taskforce. Ook een deel van het personeel kreeg al een prikje.

Die vaccinaties zijn vlot verlopen, aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce. De opvolging van de mensen die het vaccin kregen toegediend, bracht "geen onverwachte of ernstige neveneffecten aan het licht", aldus Ramaekers. Enkele lichte nevenwerkingen bleken onder meer hoofdpijn of wat grieperigheid.

Vaccinatie in ons land blijft ook vrijwillig. "Verplichte vaccinatie is niet aan de orde voor de taskforce", aldus nog Ramaekers. Voorlopig houdt de taskforce ook vast aan de strategie om twee dosissen van het vaccin toe te dienen in de woonzorgcentra. De optie van een gespreide inenting houdt de taskforce "in het achterhoofd", aldus vaccinoloog Pierre Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni