Zuidmarkt

| De Zuidmarkt in Sint-Gillis

Besmettingen stijgen nu vooral in arme gemeenten

KH
© BRUZZ
29/07/2021

Twee weken geleden steeg het aantal besmettingen vooral in de rijkere gemeenten van het gewest. Vandaag is de stijging het grootst in Sint-Gillis, Vorst, Molenbeek en Anderlecht, waar het risico op verspreiding ook groter is door de lagere vaccinatiegraad.

Midden juli steeg het aantal coronabesmettingen in Brussel vooral in Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Koekelberg. Experts wezen op de invloed van het reisgedrag in die meer welvarende gemeenten, waar de bewoners vaak al vroeg op vakantie gaan en ook niet altijd lang wegblijven.

Twee weken later ziet het Brusselse lijstje met gemeenten waar het aantal besmettingen groeit er al heel anders uit. De grootste stijging van het aantal coronagevallen wordt nu opgetekend in Sint-Gillis, waar het aantal coronagevallen de voorbije twee weken met 205 procent steeg. Sint-Gillis springt daarmee ook qua absoluut aantal besmettingen naar de top van de Brusselse gemeentelijst.

Op de lijst van sterkste stijgers volgen na Sint-Gillis nu Vorst, Molenbeek en Anderlecht. Allemaal relatief arme gemeenten in de kanaalzone.

"De verschuiving naar de volkswijken wordt nog eens versneld door de vaccinatiekloof binnen Brussel."

Geert Molenberghs (KUL)

Biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven)

“Er zijn twee bewegingen tegelijk bezig,” denkt biostatisticus Geert Molenberghs (KULeuven). “Enerzijds had je begin juli al veel reisbewegingen, onder meer naar feestbestemmingen. Dat is een publiek dat bij wijze van spreken minder uit Molenbeek en vaker uit welvarendere gemeenten komt. Na een aantal wake-up calls in verband met onder meer Spanje is dat fenomeen nu verminderd, lijkt het.”

“Anderzijds begint het virus nu steeds meer te circuleren in de volkswijken. We zien dat niet enkel in Brussel, maar ook in Vlaamse steden. Ook Borgerhout kent bijvoorbeeld een stijging. Daarbovenop komt wellicht dat bewoners in die volkswijken vaak een ander reisgedrag hebben en langer in het land van herkomst blijven waar ze familie bezoeken. Mogelijk beginnen we nu het effect van die reizen ook te zien.”

Vaccinkloof binnen Brussel

Dat een golf vaak in de betere wijken en gemeenten begint bleek ook al tijdens de eerste golf, met de skitoeristen, en ook in de tweede golf, weet Molenberghs.

De beweging naar de volkswijken wordt nog eens versneld doordat de vaccinatie in de armste gemeenten van Brussel veel minder opschiet dan in de welvarende gemeenten, zegt de biostatisticus. "De vaccinatiekloof is groot: op het moment dat in Sint-Pieters-Woluwe 57 procent van de meerderjarigen volledig gevaccineerd was (stand van week 27, de meest recente in het Sciensanodashboard), was dat in Sint-Joost maar 32 procent en in Sint-Gillis 33 procent.

De vaccinatie-achterstand in Brussel wordt deels gecompenseerd door de grotere immuniteit uit de vorige golven.

Wat die vaccinatie betreft loopt Brussel ook als geheel achter op andere gewesten. De meest recente cijfers tonen dat 52 procent van de meerderjarigen gevaccineerd zijn in Brussel (week 29), tegenover 72 procent in Vlaanderen en 68 procent in Wallonië. Ook tegenover de meeste andere Belgische grootsteden hinkt Brussel achter. In Gent kreeg ondertussen 68 procent van de meerderjarigen twee prikken, in Antwerpen 62 procent en in Luik 55 procent. Enkel Charleroi doet het met 51 procent net iets minder goed.

In La Dernière Heure wijst Sciensanowoordvoerder Yves Van Laethem erop dat de vaccinatie-achterstand in Brussel deels wordt gecompenseerd door de grotere immuniteit, omdat er in de vorige golven ook meer besmettingen waren. Molenberghs volgt die redenering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, vaccinatie, aantal besmettingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni