Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis

| Opname van een man met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis.

Besmettingen verschuiven naar armere gemeenten

KH
© BRUZZ
25/08/2021

Midden juli groeide het aantal coronabesmettingen vooral in de rijkere gemeenten van Brussel. Een goede maand later is dat beeld helemaal gekanteld. Vooral de armere gemeenten in het westen van het gewest zijn nu getroffen.

Anderhalve maand geleden groeide het aantal coronabesmettingen vooral in gemeenten als Ukkel, Sint-Pieters-Woluwe en Oudergem. En ook in absolute aantallen trof Covid toen vooral de rijkere gemeenten in het zuidoosten van het gewest.

Zes weken later ziet de Brusselse besmettingskaart er helemaal anders uit. De meeste besmettingen in het gewest worden nu genoteerd in de westelijke en minder begoede gemeenten Sint-Agatha-Berchem, Molenbeek, Anderlecht en Vorst. En ook Koekelberg, Jette, Brussel-Stad, Evere, Schaarbeek en Sint-Gillis tellen veel Covidgevallen.

Een blik op de kaart van België toont dat het gebied met veel besmettingen breder is dan Brussel. In het noorden sluiten ook Vilvoorde, Machelen en Zemst aan. In het zuiden is dat Drogenbos.

De verschuiving strookt met wat experts midden juli al voorspelden: de verspreiding van het coronavirus wordt vooral aangewakkerd door terugkerende reizigers en in het begin van de vakantie kwamen die vooral uit de rijkere gemeenten. De verwachting was toen al dat inwoners uit onder meer Anderlecht en Molenbeek vaak later en langer zouden vertrekken, met een latere impact op de besmettingscijfers. "Dat zien we nu bevestigd," zegt Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Een aanzienlijk deel van de terugkerende reizigers uit de westelijke gemeenten trekt op familiebezoek, een vorm van toerisme die intensievere contacten en dus meer risico met zich meebrengt. Met name terugkeerders uit Marokko blijken vandaag erg vaak besmet: ruim 11 procent van alle aankomende reizigers test positief terwijl dat voor terugkeerders uit risicoland Spanje minder dan 3 procent is. "Het aantal mensen dat uit Marokko en Turkije terugkomt ligt ook 10 keer hoger dan vorig jaar," zegt Neven. "Uit Marokko gaat het wekelijks om 5.000 mensen, uit Turkije om 2.700."

Meeste besmettingen, minste vaccinatie

De kaart met de besmettingscijfers komt ook grotendeels overeen met de kaart die toont waar mensen minder gevaccineerd zijn: Brussel scoort op dat vlak als geheel al niet goed, maar in die westelijke gemeenten ligt de vaccinatiegraad nog beduidend lager.

De Brusselse overheid neemt verschillende maatregelen om de situatie in de westelijke gemeenten om te buigen. "Wie terugkomt van reis krijgt een gratis test, zelfs mensen die op een of andere manier geen code kregen," legt Neven uit. "Verder zijn de openingstijden van de testcentra in Molenbeek en Sint-Joost uitgebreid. De vaccinatiebussen die we inzetten concentreren we ook eerder op die westelijke gemeenten. En daarnaast is er ook het controleluik. De politie heeft nu toegang tot de databank met PLF-formulieren, waardoor ze de quarantaineplicht bijvoorbeeld beter kan controleren."

Brussel boven bij meest besmette gemeenten

De Brusselse gemeenten prijken ondertusen ook steeds hoger in de lijst met meeste besmettingsgevallen in België. In de top 10 van meeste besmettingen per 100.000 inwoners staan vier Brusselse gemeenten. Als we enkel kijken naar grotere gemeenten met minstens 20.000 inwoners, liggen al negen van de tien meest getroffen gemeenten in het Brussels gewest. De tiende is buurgemeente Vilvoorde.

Het aantal besmettingen groeit ondertussen wel trager in het gewest. De voorbije 7 dagen bedroeg de stijging dagelijks gemiddeld nog vijf procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, aantal besmettingen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni