Bij code oranje KMI treedt hitteplan in werking voor veetransport naar slachthuizen

© Wikicommons

Vanaf woensdag voorziet het KMI een code oranje wegens de hitte. In dat geval treedt ook het hitteplan in werking voor het transport van vee naar slachthuizen. Dat zou onder meer betekenen dat er tussen 14 en 19 uur geen groot vee vervoerd mag worden. Dat meldt het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) dinsdag.

In 2020 sloot Weyts met beroepsverenigingen Febev, VIP en NVP een akkoord over het laden, vervoeren en lossen van vee op warme dagen. Via een kleurencode geeft dat hitteplan aan welke maatregelen veetransporteurs en slachthuizen moeten nemen. Bij drie opeenvolgende dagen van meer dan 32 graden of wanneer de thermostaat 35 graden aantikt, treedt code oranje in werking.

Dan mag er geen transport van groot vee tussen 14 en 19 uur plaatsvinden, moeten het aantal dieren per transport met een tiende verminderen en moet het slachthuis voor een "aangepast klimaat" zorgen in de wachtstallen. In het geval van pluimvee mogen er bij een code oranje tussen 8 en 22 uur geen dieren gevangen of geladen worden.

Normaal mogen slachthuizen tussen 20 en 5 uur en in het weekend geen dieren slachten. Maar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft bevestigd aan Weyts dat slachthuizen tijdens een hittegolf andere slachturen mogen kiezen. Zo kunnen de transporten naar het slachthuis verschuiven naar koelere momenten.

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights pleitte op 19 juli nog voor een verlaging van de maximumtemperatuur van 35 naar 30 graden. "Ook op weg naar het slachthuis moeten we oog hebben voor dierenwelzijn. We gaan dit hitteprotocol op basis van de ervaringen deze zomer samen met de sector evalueren en waar nodig aanscherpen", zei Weyts. Of daar een mogelijke temperatuurwijziging op tafel zal ligen, kon Michaƫl Devoldere, woordvoerder van Weyts, nog niet zeggen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?