| Speelpleinwerking bereikt 1 op de 5 kinderen

Brusselse speelpleinen bereiden zich voor op hittegolf

ADD
© BRUZZ
09/08/2022

De speelpleinen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) zetten zich schrap om het hoofd te bieden aan de eerste hittegolf van het jaar. "Insmeren en voldoende drinken, dat blijft de boodschap."

Het wordt deze week opnieuw zweten en puffen in Brussel met temperaturen die verschillende dagen na elkaar tot boven de dertig graden Celsius zullen stijgen. Voor de animatoren van de verschillende speelpleinen wordt het dan ook een uitdaging om de honderden ketjes op een verantwoorde manier te blijven vermaken.

Er worden dan ook speciale maatregelen getroffen om de kinderen te beschermen tegen de zon en te voorkomen dat ze uitgedroogd raken. "We hebben de animatoren duidelijke instructies gegeven," stelt Steven Vervoort, algemeen directeur Onderwijs en Vorming en bevoegd voor de VGC-speelpleinen. "Voldoende drinken en vooral insmeren, daar komt het eigenlijk op neer."

Gezond verstand

Verschillende ladingen zonnecrème werden de voorbije weken reeds ingeslagen, tijdens de hete dagen van de maand juli. Die stocks worden verder aangevuld waar nodig, verzekert Vervoort. "Alle kinderen zullen worden ingesmeerd als ze 's ochtends door de ouders worden afgezet."

"Het is uiteraard zo dat gezond verstand tijdens een hittegolf een grote rol speelt. Tijdens de heetste uren van de dag in de vlakke zon spelen is dan ook geen goed idee."

De speelpleinen van de VGC zijn de hele zomer lang - acht weken in totaal - open. In die periode zijn er opgeteld 12.498 plaatsen, verdeeld over 30 locaties in 17 Brusselse gemeenten. Per week zijn dat gemiddeld 1.000 plaatsen tegelijk voor kinderen en tieners, met soms pieken tot bijna het dubbele.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni