Bijna drie op tien Brusselse huisartsen besmet met coronavirus

© Ivan Put

Het coronavirus heeft 28% van de Franstalige huisartsen in Brussel besmet, zo blijkt uit een onderzoek van de Federatie van Brusselse Huisartsen (FAMGB) dat maandag werd gepubliceerd door het medische tijdschrift Medi-Sphère. Een groep van 31 procent van de huisartsen zegt ook dat ze meer stress voelt dan normaal.

Van de besmette huisartsen denkt 73 procent te zijn besmet door een patiënt. De arbeidsongeschiktheid duurde in 55 procent van de gevallen minder dan 10 dagen. Voor 28 procent van de besmette huisartsen duurde de arbeidsongeschiktheid tot twee weken en voor bijna 8 procent was dat vier weken of meer.

Eenendertig procent van de respondenten ervaart een "hoger dan normaal" stressniveau, 29 procent voelt "een beetje stress" en 21 procent "veel stress". 9 van de 10 huisartsen zochten echter geen psychologische ondersteuning, "70,5 procent omdat ze de behoefte niet voelden en 20,5 procent omdat ze er geen tijd voor hadden", specificeert het medische tijdschrift.

Blijven werken ten koste van gezondheid

Voor 21 procent van de artsen is de werkdruk die is toegenomen door de gezondheidscrisis nog steeds hetzelfde en blijven de dagen zwaarder worden. "Tweederde van de respondenten spreekt van een extra werkdruk tussen de 15 en 35 procent", schrijft Medi-Sphère.

"Huisartsen hebben hun flexibiliteit, veerkracht en vindingrijkheid laten zien", zegt FAMGB-voorzitter Michel De Volder. "Velen werkten en bleven werken, soms ten koste van hun gezondheid en met aanzienlijke stress."

452 Franstalige huisartsen in de hoofdstad reageerden op de enquête die tussen eind november en half januari werd gehouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?