| (archiefbeeld) Elisabeth Wallays in de huisartsenpraktijk

Overvraagde huisarts kan alleen maar dromen van vakantiegevoel: 'Zitten op ons tandvlees'

EDB
© BRUZZ
05/11/2021

Hoewel het tijdens schoolvakanties vaak rustiger is, merken Brusselse huisartsen momenteel niets van die kalmte. Niet enkel coronabesmettingen zijn de boosdoener: patiënten met andere luchtweginfecties en ook mensen met een burn-out kloppen massaal aan. “We zijn heel moe.”

“Het is heel, heel druk,” vertelt dokter Tine Dusauchoit van huisartsenpraktijk Horizon in Jette tussen twee telefonische consultaties door. Dusauchoit is niet enkel huisarts, maar treedt ook op als coronareferent voor de Brusselse Huisartsenkring (BHAK) en heeft bijgevolg een goed zicht op de algemene tendensen. “Doorgaans is het tijdens schoolvakanties rustiger, maar dat is nu niet het geval.”

Aan de basis liggen meerdere oorzaken. Ten eerste is november een periode waarin traditioneel veel luchtweginfecties worden vastgesteld. “Maar daarbovenop moeten we veel taken gerelateerd aan covid uitvoeren. Zo moeten we nog steeds veel testen en vragen beantwoorden met betrekking tot vaccinatie. Het feit dat men sinds kort aan een testcode kan geraken via internet, is een positieve zaak, maar nog te recent om er nu al impact van te zien.”

Bovendien geeft Dusauchoit aan dat de dokters momenteel ook volop aan het vaccineren zijn tegen de griep. “We willen zoveel mogelijk mensen in november al tegen de griep hebben ingeënt,” klinkt het. “Tot slot zien we erg veel mensen die met een burn-out of depressie kampen. Dat zijn consultaties die je niet zomaar op twintig minuutjes kan afronden. Bovendien zijn dat mentaal geen eenvoudige gesprekken. We zijn dus heel moe.”

Absurde regels

Ook Elisabeth Wallays, huisarts bij wijkgezondheidscentrum De Brug in Sint-Jans-Molenbeek ziet dat steeds meer dokters erg moe worden. “Er zijn nog geen collega’s uitgevallen, we houden elkaar op de been. Maar steeds meer huisartsen moeten echt wel enkele dagen verlof nemen om de drukte baas te kunnen blijven,” vertelt ze.

“Deze periode is traditioneel druk door onder andere luchtweginfecties, maar vroeger gingen mensen met een verkoudheid amper naar een dokter. Nu willen ze getest worden,” klinkt het. “Dat leidt ertoe dat mensen soms drie dagen moeten wachten op een afspraak.”

"Steeds meer huisartsen moeten echt wel enkele dagen verlof nemen."

Huisarts Elisabeth Wallays

Ook Wallays ziet bovendien dat de psychische gevolgen van de lockdown zichtbaar worden. “Onder onze patiënten zien we erg veel mensen met een burn-out of depressie. Veel mensen voelen zich niet goed in hun vel of hebben veel problemen op het werk. Heel wat mensen ervaren veel druk. Tot slot zien we toch ook nog wat uitgestelde hulp.”

Volgens Wallays zou het helpen mochten huisartsen op administratief vlak een beetje verlicht worden. Ook Dusauchoit geeft aan dat huisartsenvereniging Domus Medica al druk heeft gezet om bepaalde regels te veranderen. "Absurde regels, zoals de richtlijn dat we een volledig gevaccineerd persoon met een hoogrisicocontact nog steeds moeten testen op dag zeven, zouden weg mogen vallen. De kans is klein dat die persoon positief test en het zou ons werk verlichten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Jette, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, huisartsen coronacrisis, Brusselse huisartsenkring, elisabeth wallays, tine dusauchoit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni