Boete tot 500 euro voor wie zonder Covid Safe Ticket rusthuis binnengaat

© Saskia Vanderstichele

Het Covid Safe Ticket zal vanaf vrijdag 15 oktober verplicht zijn voor bezoekers vanaf 12 jaar in Brusselse rust- en verzorgingstehuizen. Dat heeft Iriscare woensdag laten weten. De controle van deze gezondheidspasjes zal door de instelling moeten worden betaald. Overtreders kunnen boetes krijgen variƫrend van 50 tot 500 euro.

Vanaf de leeftijd van 12 jaar zal iedereen buiten de rust- en verzorgingstehuizen zijn Covid Safe Ticket moeten tonen voor die de instelling kan betreden. Hieronder vallen ook personen die geen werknemer van de instelling zijn.

Er zijn echter enkele uitzonderingen mogelijk. Dit zijn bijvoorbeeld bezoekers van bewoners aan het einde van hun leven, externe gezondheidswerkers (zoals de arts van een bewoner), en politie, ambulance en brandweer die mogelijk moeten ingrijpen in de instelling, aldus Iriscare.

Boetes van 50 tot 500 euro

De controle van de gezondheidspas zal worden verzorgd door de instelling. In geval van niet-naleving van deze maatregel door een bezoeker zijn de rust- en verzorgingstehuizen verplicht contact op te nemen met de politie om aangifte te doen.

Daarnaast zijn er verschillende strafrechtelijke sancties. Bezoekers die geen toestemming geven voor controle van hun Covid Safe Ticket of die zich een weg naar binnen forceren, riskeren een boete van 50 tot 500 euro.

Het Covid Safe Ticket is een instrument voor het beheer van gezondheidsrisico's dat tot doel heeft de gezondheid van de bevolking te beschermen in verschillende situaties van fysieke nabijheid, legt Iriscare uit. Het is een aanvulling op vaccinatie, maar ook op de toepassing van barriĆØremaatregelen om de insleep en circulatie van het virus in de rusthuizen te beperken, benadrukt de Brusselse organisatie.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?