Britse coronavariant dominant in Brussel, forse stijging onder jongeren

© Photo News
| Reizigers in de wachtrij voor het testcentrum op Brussels Airport.

Meer dan 60 procent van de besmettingen in Brussel wordt momenteel veroorzaakt door de Britse variant. Met name bij jongeren onder de 20 jaar is er een forse stijging van het aantal besmettingen.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie verstuurde woensdag een update van de epidemiologische situatie in het Brussels gewest. De cijfers zijn nog altijd te hoog, en ze stijgen, waarschuwt de commissie.

De incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners) stijgt aanzienlijk: van 360 op 10 maart naar 410 op 17 maart. Het aantal besmettingen neemt duidelijk toe bij mensen jonger dan 40. In het bijzonder bij de groep jonger dan 20 is er sprake van een echte stijging. De R-waarde ligt in Brussel op 1,20. De Brusselse cijfers stijgen bovendien sneller dan in de andere gewesten.

Meer dan 60 procent van de besmettingen in Brussel wordt veroorzaakt door de meer besmettelijke Britse variant. De andere varianten zijn ook in opmars in Brussel: 12 gevallen van de Braziliaanse variant en 1 geval van de Zuid-Afrikaanse. Van 14 andere gevallen wordt nog onderzocht wat hun oorsprong is. Het aandeel van clusters in het totale aantal positieve gevallen vermindert, wat betekent dat het virus meer circuleert. De grootste uitbraken gebeuren steeds in scholen en bedrijven. De GGC roept op om de verplichting van telewerk na te leven.

De commissie stelt verder "een verontrustende nonchalance vast in de naleving van de gezondheidsmaatregelen (respect voor het principe van de bubbel, beperking van contacten, telewerken, …), wat leidt tot een wijdere verspreiding van het virus". Aan iedereen wordt gevraagd de maatregelen toch te blijven opvolgen zodat versoepelingen zo snel mogelijk kunnen worden ingevoerd.

Tenslotte roept de GGC op om je bij het minste symptoom te laten testen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?