Brussel start op 1 maart met aanbieden vaccin van Novavax

© Belga
25/02/2022

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal het nieuwe Novavax-vaccin vanaf 1 maart worden aangeboden in vier vaccinatiecentra, zo maakte de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie vrijdag bekend. Het vaccin van Novavax wordt aangeboden aan mensen met een hoog risico op allergische reacties op de beschikbare coronavaccins, of aan mensen die te kampen hadden met bijwerkingen na een eerste prik.

Novavax kondigde vrijdag aan dat het gestart is met de levering van zijn vaccin - Nuvaxovid - in de Europese Unie. Het gaat om een zogenaamd eiwitvaccin, dat anders werkt dan de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna. Hierdoor is het in de eerste plaats geschikt voor de naar schatting 3.000 mensen met een verhoogd risico op allergische reacties op bestanddelen van eerder gebruikte vaccins tegen COVID-19. Ook mensen die ernstige bijwerkingen hadden na een eerste prik, komen in aanmerking. Van Nuvaxovid zijn ook twee dosissen nodig, met een interval van minstens drie weken.

In Brussel is dit nieuwe vaccin vanaf 1 maart beschikbaar, klinkt het vrijdag. Naast de twee bovenstaande categorieën, zal het vaccin ook worden aangeboden als basisvaccinatie voor het zorgpersoneel dat in het Brussels Gewest woont of werkt. "Er zullen voor deze groep na interne bevragingen vaccindoses ter beschikking gesteld worden in de Brusselse ziekenhuizen. Het doel is zowel de werknemers in de sector als de meest kwetsbare patiënten met wie ze in contact komen tegelijk te beschermen," zegt de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie.

Voor alle niet-gevaccineerde Brusselaars

Verder zal het vaccin aangeboden worden aan alle Brusselaars ouder dan achttien jaar die zich nog niet gevaccineerd hebben. Je kan hiervoor op vastgelegde tijdstippen terecht in de vaccinatiecentra van Anderlecht en Vorst, of elke dag in de vaccinatiecentra Molenbeek en Pachéco. Vanaf 1 maart zal het ook mogelijk zijn om een afspraak te maken via het platform Bru-Vax, of via het callcenter op 02/214.19.19.

Ons land heeft 510.000 doses Nuvaxovid besteld, zo raakte eerder bekend. Met deze levering kunnen maximaal 170.000 mensen worden gevaccineerd, want men houdt ook rekening met de noodzaak van een booster.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , Novavax , vaccinatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni