Brussel stopt voorlopig met AstraZeneca als eerste prik

© PhotoNews
| Het vaccin van AstraZeneca blijft voorlopig voorbehouden voor tweede dosissen.

Het Brussels Gewest plant de komende weken geen nieuwe vaccinaties meer in met het vaccin van AstraZeneca. Die vaccins blijven enkel voorbehouden voor mensen die nog een tweede dosis nodig hebben. Dat laat de GGC woensdag weten. De beslissing moet de vaccinatiecampagne versnellen.

De GGC was het gebruik van AstraZeneca de voorbije weken al aan het afbouwen als eerste dosis, onder meer om de stock hoog genoeg te houden voor de tweede prikken. "We hebben kort op de bal gespeeld met de leveringen en onze stock, zodat we altijd genoeg vaccins voorzien voor de tweede dosissen", zegt woordvoerster Fatima Boudjaoui van de GGC. "De laatste weken zijn er nog maar een 5.000-tal dosissen van AstraZeneca drupsgewijs toegediend in de vaccinatiecentra als eerste prik. Voor de tweede dosissen beschikken we nu nog over genoeg vaccins."

De keuze om (voorlopig) geen nieuwe vaccinaties met AstraZeneca in te plannen, heeft nog een voordeel. De tijd tussen de eerste en tweede dosis is namelijk korter bij andere vaccins, zoals Moderna (5 weken), Pfizer/BioNTech (4 weken) of Johnson & Johnson (geen tweede prik). Met die drie vaccins zullen Brusselaars dus sneller volledig beschermd zijn tegen een coronabesmetting. Dat is nuttig met het oog op de zomervakantie.

Versnelling

Dinsdag werd al aangekondigd dat het vaccin van Johnson & Johnson nu ook beschikbaar is voor personen onder de 41 jaar, net zoals in Vlaanderen. "Het wordt ten zeerste aanbevolen om een afspraak te maken via Bruvax om zo wachtrijen te vermijden", aldus de GGC. "Deze acties worden op poten gezet om Brusselaars aan te sporen zich zo snel mogelijk te laten vaccineren."

Intussen verwacht federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wel nog een nieuwe levering van 700.000 AstraZeneca-vaccins op 29 juni. Die gaan onder meer naar de tweede dosissen in Vlaanderen. De GGC noemt de opschorting van AstraZeneca in Brussel een "voorlopige" beslissing. Het is dus mogelijk dat het vaccin over enkele weken weer wordt ingezet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?