1723 Philippe Close 02
© Saskia Vanderstichele | Philippe Close met uitzicht op de Grote Markt (archiefbeeld).

Brussel wil als eerste stad veilig evenementen organiseren

TDN
© Belga - BRUZZ
06/03/2021

Burgemeester Philippe Close (PS) wil van Brussel de pioniersstad maken die toont hoe het sociale en culturele leven in alle veiligheid kunnen worden hervat. "We willen daarin een voorlopersrol opnemen", zegt de Brusselse burgervader. Close rekent daarvoor op protocollen uit de universitaire wereld. "Of wat dacht je, dat we de anarchist zouden uithangen?"

Dat zegt de PS'er in een interview in de zaterdagedities van L'Echo en De Standaard.

Om uit te zoeken hoe de Brusselaar terug kan keren naar de normaliteit, rekent Close op kennis van de ULB. Professor Nathan Clumeck, als infectioloog verbonden aan de Franstalige universiteit, werkte protocollen uit die het mogelijk moeten maken om bijeenkomsten en evenementen in Brussel-Stad opnieuw veilig kunnen hervatten.

Ventilatie, afstand en sneltests

De sanitaire veiligheidsvoorschriften van de ULB zullen in een eerste fase getest worden in de concertzaal La Madeleine, maar ook in twee scholen, twee horecazaken, een sportzaal, een bioscoop en een auditorium van de ULB. Om het experiment uit te voeren, zal de federale regering deze gebouwen wel eerst opnieuw 'open' moeten verklaren.

Goede ventilatie en handhaving van de afstandsregels zijn de belangrijkste krijtlijnen van Clumecks protocollen. "Uiteraard zal iedereen er ook altijd medische mondmaskers moeten dragen", zegt de ULB-professor. Ook onderdeel van het project: de lichaamstemperatuur van bezoekers meten en inzetten op sneltests.

Onze protocollen dienen niet om de inentingen te vervangen

Philippe Close (PS)

Brussel-Kiest Close stemt

Speelt de stad Brussel op deze manier geen solo slim? Neen, zegt Close. "Ons project dient allerminst om het federale niveau uit te dagen. Ieder heeft zijn rol. Als burgemeester moet ik verzekeren dat mijn stad opnieuw kan functioneren", vertelt de Brusselse burgervader met overtuiging.

'Geen lockdown meer'

Mocht de eerste fase van de Brusselse test aantonen dat het aantal besmettingen erg laag blijft, dan hoopt hij ook een fitnesszaal, een festival of mogelijk zelfs een nachtclub bij het project te betrekken. Hij ziet het project met de ULB vooral als een aanvulling op het massaal vaccineren.

"Onze protocollen dienen zeker niet om de inentingen te vervangen", benadrukt Close nog. "Maar zelfs als iedereen die wil gevaccineerd is, zal het virus niet meteen verdwijnen. We moeten ook andere maatregelen nemen. Wat we zeker niet willen, is dat na een volgende heropening opnieuw een lockdown volgt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni