Brusselse gezondheidsinspectie wil opnieuw asymptomatische mensen testen

© PhotoNews
| Een jongen wordt getest in het Covid-19 testcentrum aan Merode.

De Brusselse gezondheidsinspectie is vragende partij om de huidige strategie aan te passen en opnieuw uit te breiden met alle hoogrisicocontacten, ook zij die geen symptomen vertonen. Vanaf volgende week zijn alle zeven Brusselse testcentra open en kan er gewerkt worden met een capaciteit van 9.000 testen per dag, verzekert Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

De interfederale Taskforce Testbeleid moet in de komende dagen definitief beslissen of vanaf maandag 16 november de mensen die in nauw contact waren met een besmet persoon, maar die geen symptomen vertonen, opnieuw getest worden. Dat zal extra capaciteit vergen, maar nu het aantal besmettingen afremt, is die er wel in de Brusselse testcentra.

"Op het moment dat de nieuwe teststrategie toegelaten wordt, activeren we het", zegt Neven. "We hebben al eens 9.000 testen op een dag uitgevoerd. Nu zitten we aan ongeveer 3.500 testen per dag en we openen nog twee centra. Er is dus capaciteit genoeg om dat op te vangen en we hopen zo de contactopsporing opnieuw beter op te volgen", vervolgt ze.

Binnenkort zijn alle zeven gewestelijke testcentra operationeel, want op donderdag opent een nieuw testdorp in Schaarbeek en volgende week opent het zevende en laatste testcentrum in Anderlecht.

De Brusselse gezondheidsinspectie roept daarom de bevolking ook op om niet te twijfelen als ze symptomen vertonen. Er is geen reden om niet naar de dokter te gaan.

"Onze vrees is wel dat er een aantal personen zijn die wel symptomen hebben, maar niet naar de dokter gaan. We hebben het gevoel dat de mensen vanwege de lockdown nu gewoon thuis blijven, ondanks hun symptomen", zegt Neven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?