20210825 1764 Analyse Ziekenhuis Photonews

Brusselse ziekenhuizen krijgen het moeilijker door absenteïsme

© Belga
25/11/2021

Het aantal opnames in de Brusselse ziekenhuizen stijgt, maar het aantal personeelsleden die zich ziek melden of in quarantaine moeten gaan ook. Bij de Iris Ziekenhuizengroep moest het aantal bedden op intensive care daardoor afgebouwd worden en ook in de andere Brusselse ziekenhuizen is het absenteïsme merkbaar. Niet-dringende operaties worden opnieuw uitgesteld.

"Deze ochtend hadden we 29 COVID-patiënten op de dienst intensieve zorg, wat normaal gezien goed is voor 35 procent van het totaal aantal bedden op IZ. In werkelijkheid is het aantal bedden afgebouwd door een gebrek aan personeel. Onze werkelijke bezettingsgraad op IZ, in onze drie ziekenhuizen, CHU Sint-Pieters, CHU Brugmann en Ziekenhuizen Iris Zuid, bedraagt eerder 50 procent", legt Etienne Wéry, gedelegeerd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen uit.

De Europa Ziekenhuizen en de Chirec Ziekenhuizen bevestigen dat het personeel moe is na deze COVID-periode waar maar geen einde aan lijkt te komen. "Het is duidelijk zichtbaar op de werkvloer", klink het bij de Europa Ziekenhuizen. Philippe El Haddad, Algemeen Medisch Directeur van de Chirec-ziekenhuisgroep, sluit zich daarbij aan: "Er is heel veel absenteïsme en het enthousiasme is natuurlijk voor een groot deel weg. Ze zijn op het einde van hun krachten. Ze blijven niet-gevaccineerde personen verzorgen en dat werkt op het gemoed. Er moet door de regering werk gemaakt worden van een verplichte vaccinatie", vindt El Haddad.

In de Ziekenhuizen van de Chirec groep steeg het aantal COVID-patiënten van 46 vorige week, naar 63 deze week. In het UZ Brussel werden vorige vrijdag 47 coronagevallen behandeld, waarvan 13 op intensieve zorg, maar deze week steeg dat aantal ook naar respectievelijk 52 en 14. Naast de 29 patiënten op intensive care, liggen er in de Iris Ziekenhuizengroep nog 165 coronagevallen op de gewone verpleegeenheden, een hoger aantal dan in de vorige lente. Door het vaccin is er wel een ander ziektebeeld merkbaar.

"De duurtijd van de ziekte is minder lang. Er is een grotere doorloop. De patiënten komen binnen, maar zijn ook sneller weg. De niet-gevaccineerden blijven wel langer ziek. We zien nu ook vooral een groot aantal niet-gevaccineerde jongeren in het ziekenhuis", vertelt El Haddad.

Tot slot is bij alle ziekenhuizen nog eenzelfde signaal te horen als het gaat over uitgestelde zorg. De stijging van de opnames en de uitbreiding van de diensten intensieve zorg hebben tot gevolg dat niet-dringende operaties worden uitgesteld.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni