De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

Brusselse ziekenhuizen kunnen abortus vanaf januari niet meer weigeren

© Belga
19/06/2023

Brusselse ziekenhuizen zullen vanaf januari van volgend jaar aanvragen voor vrijwillige zwangerschapsafbreking niet meer kunnen weigeren. Dat heeft de Brusselse regering onlangs besloten op voorstel van de ministers van Gezondheid Elke Van den Brandt (Groen) en Alain Maron (Ecolo), melden die maandag in een persbericht.

Op dit moment is abortus in sommige ziekenhuizen in Brussel niet mogelijk wegens individuele gewetensbezwaren van artsen, luidt het in het persbericht van minister Maron.

Dat leidt er soms toe dat aanvraagsters worden afgewezen zonder een concrete oplossing, waardoor ze dus zelf op zoek moeten naar een ziekenhuis dat hen wel kan bijstaan. "Dat kan tot gevolg hebben dat de vrijwillige zwangerschapsafbreking niet wordt uitgevoerd - en dus een essentieel recht op gezondheid niet kan worden uitgeoefend - binnen de tijdslimiet die door de federale wet wordt voorgeschreven."

De nieuwe regels zorgen er nu voor dat een ziekenhuis dat een aanvraag voor vrijwillige zwangerschapsafbreking niet kan behandelen, een overeenkomst moet hebben met minstens één ander ziekenhuis van zijn netwerk voor de effectieve opvolging van de aanvraag van de patiënte. Die norm treedt in werking van januari 2024.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni