Brusselse ziekenhuizen voelen druk toenemen door stijgende opnamecijfers

© UZ Brussel
| Een verpleegkundige in het UZ Brussel (archiefbeeld).

Het aantal opnames in de ziekenhuizen gaat sinds enkele dagen licht in stijgende lijn en dat merken ze ook in Brussel. Zowel bij het UZ Brussel, de Iris Ziekenhuizen en de Chirec-ziekenhuizen voelen ze de druk opnieuw toenemen.

Een verklaring voor het stijgend aantal opnames is er nog niet meteen. Of het aan intrede van de varianten van het COVID-19-virus ligt, blijft nog koffiedik kijken. Het is voorlopig moeilijk om er een interpretatie aan te geven, klinkt het.

"We voelen dat de druk toeneemt en dat zien we op alle diensten. We zijn met de Brusselse ziekenhuizen in fase 1B en dat is een moeilijke spreidstand tussen het hernemen van de gewone zorg en het beschikbaar blijven voor de COVID-zorg. Het is een zeer stressvolle situatie", vertelt Edgard Eeckman, woordvoerder van UZ Brussel.

Momenteel worden er 37 coronapatiënten verzorgd in het UZ Brussel, waarvan zes op intensieve zorgen. Een week geleden was dat de helft. Dezelfde trend is ook te zien bij de Iris Ziekenhuizen, waar het aantal patiënten op de gewone COVID-eenheden steeg van 55 naar 73 en op intensieve zorgen ging het van 9 naar 15. De gevolgen daarvan zijn duidelijk bij de Iris Ziekenhuizen. In de maand januari 2021 zagen ze het aantal passages op spoed met 35 procent dalen tegenover januari 2020. Er waren ook 23 procent minder hospitalisaties en 15 procent minder chirurgische ingrepen ten opzichte het jaar voordien.

De Brusselse ziekenhuizen van de Chirec-groep zien het aantal opnames ook verder stijgen. In het Delta-ziekenhuis in Oudergem liggen er woensdag negen coronapatiënten, waarvan een op intensieve zorgen, tegenover respectievelijk zes en twee een week geleden. De grootste stijging zien ze in het Sint-Anna Sint-Remi Ziekenhuis in Anderlecht. Het aantal Covid-19-gevallen steeg er op een week van zes naar 41, waarvan drie op intensieve zorgen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?