Callcenter en consultants duwen prijskaartje vaccinatie de hoogte in

Rojin Ferho
© Belga
18/05/2021

De vaccinatiekosten in Brussel en Wallonië lopen hoger op dan in Vlaanderen. Dat meldt althans De Standaard dat een verslag van de Vlaamse Inspectie van Financiën kon inkijken. Er heerst nu een politieke discussie over de precieze verdeling van die kosten.

Hoe moet de kostprijs voor de grootschalige vaccinatiecampagne verdeeld worden? In november 2020 kwamen onze acht ministers van Volksgezondheid overeen dat de federale overheid tachtig procent van de kosten zal betalen, de deelstaten zullen op hun beurt onderling de overige twintig procent betalen.

Dat lijkt een eenvoudige berekening, maar uit een verslag van de Inspectie Financiën van de Vlaamse overheid blijkt nu dat het kostenplaatje per deelstaat flagrant verschilt.

Zo blijkt dat Vlaanderen per gevaccineerde in een collectieve voorziening, zoals een woonzorgcentrum, 9,66 euro betaalde, terwijl dat in Brussel 13,71 euro is en Wallonië zelfs meer dan het dubbele bedroeg, namelijk 22,42 euro.

Uit nog een berekening blijkt dat plaatsing van een vaccin in een Vlaams vaccinatiecentrum 52,53 euro per gevaccineerde kost, terwijl dat in Wallonië oploopt tot 71,67 euro. In het Brussels Gewest werd in een vaccinatiecentrum 54,41 euro betaald per gevaccineerde.

Registratie en opvolging van gevaccineerde het duurst in Brussel

Brussel maakt geen goede beurt in de registratie en opvolging van wie gevaccineerd moet worden. Zo betalen ze 14,8 euro per gevaccineerde, terwijl dat in Wallonië per gevaccineerde maar 2,34 euro is en in Vlaanderen 2,05 euro.

De reden waarom in Brussel zoveel wordt betaald, is volgens Inspectie de hoge kostprijs van zijn callcenter, omdat er bijvoorbeeld meer talen moeten gesproken worden, maar vooral ook de keuze voor een eigen, duurder reservatiesysteem: Bruvax in plaats van Doclr.

Dure kosten voor externe consultants

Wat ook sterk opvalt, zijn de stevige kosten in Brussel voor externe consultants. Belgische overheden gaven in de vaccinatiecampagne al meer dan 5 miljoen euro uit aan consultancy. Daarbij spant Brussel de kroon met 2 miljoen euro.

Het is de Vlaamse partij N-VA die alarm sloeg over dit verslag. "Die verschillen zijn moeilijk uit te leggen", zegt Vlaams Parlementslid en ondervoorzitter Lorin Parys. "Als het federale niveau straks de duurste kosten per spuit vergoedt, draaien de Vlamingen daar ook voor op."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni