© BX1

Coronababyboom op komst? 'We weten het pas echt als de baby's er zijn'

Thijs Roelen
© BRUZZ
26/11/2020

Tijd genoeg, nieuwe prioriteiten en weinig anders om naar uit te kijken. De kans is groot dat de eerste lockdown en de nasleep daarvan leiden tot een babyboom begin 2021. “Wij zien veel meer mensen en onze mailbox is ontploft." Maar, "we weten het pas wanneer de baby’s er effectief zijn.”

“U bent zeker niet de eerste die deze vraag stelt, maar voor ons is het nog te vroeg om er iets over te zeggen.” Bij Kind en Gezin wordt inmiddels wekelijks gepolst of er al signalen voor een op hand zijnde babyboom begin 2021 zijn. “Veel mensen hopen erop, dat is duidelijk,” voegt woordvoerster Nele Wouters eraan toe.

Bij het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel leeft wel degelijk het vermoeden dat er meer Brusselse baby’s zitten aan te komen begin 2021. “We hebben wel de indruk dat er meer activiteit is bij onze gynaecologen en dat zou erop kunnen duiden dat er meer baby’s zitten aan te komen,” aldus Muriel Pletsers van het Sint-Pietersziekenhuis. “Maar we weten het pas wanneer de baby’s er effectief zijn. De extra activiteit kan evengoed gelinkt zijn aan vrouwen die eerder door corona een afspraak gemist hebben en die nu moeten inhalen.”

Goede pr voor vroedvrouwen

Mensen hadden door de lockdown tijd genoeg dit voorjaar. Reizen, trouwfeesten en andere evenementen vielen weg, waardoor bij veel koppels de prioriteiten plots veranderden. Bovendien waren er de verhalen van de ouders die net een kindje gekregen hadden en het tijdens de lockdown zo fijn hadden gevonden om daar alle aandacht aan te kunnen besteden.

'Mensen willen liever buiten het ziekenhuis bevallen'

Elke Van den Bergh, Zwanger in Brussel

“Wij zien veel meer mensen dan normaal,” zegt Elke Van den Bergh van vroedvrouwenpraktijk Zwanger in Brussel. “Onze mailbox is ontploft en we hebben zelfs een stop moeten invoeren. Het kan zijn dat er veel coronababy’s aan zitten te komen, maar er kunnen ook andere redenen zijn.”

De situatie in de ziekenhuizen en de verplichting om een mondmasker te dragen tijdens de bevalling, fungeert volgens Van den Bergh namelijk als “zeer goede pr voor vroedvrouwen”. “Mensen willen liever buiten het ziekenhuis bevallen. Ze komen naar ons met veel vragen daarover. De drukte bij ons kan dus ook te verklaren zijn door de toegenomen interesse in thuisbevallingen. We horen gelijkaardige verhalen van andere vroedvrouwpraktijken.”

coronavirus bevalling Brussel
© VRT | Bevallen moet momenteel met een mondmasker.

Ook in andere landen wordt er gesproken over een babyboom begin 2021. In de Nederlandse media worden vooral maart en april aangeduid als maanden waarin het heel druk kan worden in de verloskamers.

Babybust

Tegelijkertijd zijn er signalen die juist het tegenovergestelde voorspellen: een babybust. Een peiling afgenomen tussen maart en april 2020 bij jongeren tussen 18 en 34 jaar uit vijf Europese landen toonde aan dat zeker de helft van alle ondervraagden zijn gezinsuitbreidingsplannen wil uitstellen. “Er is immers ook een hoop stress door corona”, aldus Wouters.

Karolien De Prez van het UZ Brussel stipt ook aan dat tijdens de lockdown in maart en april de fertiliteitsbehandelingen van koppels die zwanger proberen te raken, werden opgeschort. “En 6,8 procent van de Vlaamse baby’s wordt op die manier verwerkt,” weet Wouters.

En dan was er vorige week ook nog een studie die aantoonde dat een coronabesmetting een negatieve impact heeft op de spermakwaliteit. Een man die corona gehad heeft zou nog slechts 10 procent van het normale aantal zaadcellen in zijn sperma overhouden. Dat herstelt wel, maar langzaam. We zouden dus evengoed kunnen afstevenen op een lager geboortecijfer begin 2021.

Al is dat niet de verwachting van zowel de ziekenhuizen als de vroedvrouwen. “We hebben onze vermoedens, maar we kunnen eigenlijk pas echt iets zeggen wanneer we de geboortecijfers hebben”, aldus Pletsers. Nog even geduld dus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, zwanger in brussel, corona, coronavirus, babyboom, Sint-Pietersziekenhuis, UZ Brussel, Kind en Gezin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie