TADA Toekomstateliers reanimatie verpleegkunde verpleger verpleegster
© TADA

Dertig procent meer studenten Verpleegkunde in Brussel

FDK
© BRUZZ
30/08/2021

Een kleine maand voor de start van het nieuwe academiejaar merken ook Brusselse hogescholen al een bijzondere toename aan populariteit bij zorg- en sociale opleidingen. De opleiding Verpleegkunde heeft momenteel al een derde meer inschrijvingen.

De businessopleidingen scoren bij Hogeschool Odisee traditioneel goed, maar nu zitten ook de zorgopleidingen er in de lift. De opleiding Verpleegkunde gaat er vooruit met 27 procent. “De extra media-aandacht voor de zorgsector tijdens de coronacrisis zal hier zeker een rol spelen”, verklaart clusterdirecteur Gezondheidszorg Karen van Wassenhove.

Ook in de Erasmushogeschool stijgt het aantal toekomstige verpleegkundigen, daar met maar liefst 33 procent.

Ook lerarenopleiding populair

Over het algemeen winnen zorgopleidingen aan populariteit. Zo schreven ook 40 procent meer studenten zich in voor de opleiding Biomedische laboratoriumtechnologie aan de Erasmus Hogeschool. Bij Odisee mag de richting Gezinswetenschappen 22 procent nieuwe leerlingen verwelkomen.

Daarnaast is ook de opleiding Secundair Onderwijs er bijzonder populair, met maar liefst 39 procent extra studenten. Een goede zaak voor het lerarentekort, dat kort voor de start van het schooljaar opnieuw nijpend blijkt.

Bij de Erasmushogeschool ligt dat wat anders: de richting Kleuteronderwijs kon voorlopig nog niet op evenveel inschrijvingen rekenen als vorig jaar. Hetzelfde geldt voor Sociaal Werk en Hotelmanagement. "Maar er komen nog twee infodagen, op zaterdag 4 en 11 september", stelt Dorien Brouwer van de Dienst Communicatie gerust.

Voorlopige cijfers

De Brusselse hogescholen stellen over het algemeen hogere inschrijvingscijfers vast dan vorig jaar. Bij de Erasmushogeschool gaat het over de volledige lijn om 24 procent, bij Odisee om een kleine 5 procent. De absolute uitschieter bij die laatste is campus Schaarbeek, dat 26 procent meer inschrijvingen telt dan vorig jaar.

De onderwijsinstellingen benadrukken dat het om voorlopige en beperkte cijfers gaat. "De inschrijvingen lopen nog en het academiejaar start pas op 20 september", aldus Brouwer.

Toch rekent Odisee op een gelijkaardig resultaat op die eerste schooldag. “De tendensen die zich eind augustus aftekenen hebben de neiging zich door te zetten bij de definitieve inschrijvingen", klinkt het. Ook zij organiseren op zaterdag 4 september nog een infomoment voor nieuwe studenten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie