Dokters van de Wereld vraagt aandacht voor tandzorg bij armen

© PhotoNews
| Tandartspraktijk in Brussel

Naar aanleiding van World Oral Health Day op 20 maart trekt de ngo Dokters van de Wereld aan de alarmbel rond tandzorg bij mensen in armoede. Tandzorg wordt al te veel uitgesteld om financiƫle redenen, klinkt het, en dat heeft lang niet alleen een impact op het gebit. In Brussel heeft Dokters van de Wereld gratis tandartskabinet. De ngo opent er nu ook een in Antwerpen.

De internationale dag van de mondverzorging staat dit jaar in het teken van het belang van tandzorg voor ons welzijn. "Tandzorg is erg belangrijk om bepaalde ziektes te vermijden, maar ook om je beter te voelen of om aan een job te geraken bijvoorbeeld", zegt Dorine Naeyaert van Dokters van de Wereld.

"Toch zien we dat er steeds meer mensen een bezoek aan de tandarts uitstellen om financiƫle redenen, zelfs als ze tandpijn of een abces hebben. Dat gaat vaak om mensen die op straat leven, die op de vlucht zijn of verslaafd zijn."

Gratis tandarts

Een studie van Dokters van de Wereld wees uit dat een op de drie gezinnen die in armoede leven tandzorg uitstelt en bij mensen zonder papieren zelfs 90 procent afziet van enige vorm van tand- of andere medische zorg. De ngo heeft zelf een tandartspraktijk in Brussel waar vrijwillige professionals gratis zorg aanbieden en in juni (her)opent er ook een in Antwerpen.

"Dat brengt heel wat investeringen met zich mee, maar met partners zoals Signal kunnen we dat financieren", zegt Naeyaert. "Er is wel een permanente nood aan vrijwillige tandartsen. Als je gewoon naar de tandarts gaat, zijn de wachtlijsten al lang, dus het is extra moeilijk om dan nog vrijwilligers te vinden voor ons kwetsbaar publiek."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?