Drukte in de parken leverde toch flink aantal boetes op: 'Gebruik je gezond verstand'

© EW /BRUZZ
| Drukte dit weekend in de Brusselse parken, onder meer in het park van Vorst

Bij lenteachtige temperaturen en onder een stralende zon trokken Brusselaars afgelopen weekend massaal naar de parken om er mekaar te ontmoeten, te picknicken en drinken. De politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene schreef 280 boetes uit voor het niet-naleven van de covidregels. "Een versoepeling van de regels dringt zich op, maar we moeten daar toch heel voorzichtig in zijn", zegt viroloog Marc Van Ranst.

Een zon-dag met festivalallures, afgelopen weekend in - onder meer - het Warandepark en het Terkamerenbos. Brusselaars troepten er massaal samen om te picknicken, naar muziek te luisteren en de eerste zonnestralen in te drinken.

Hoe valt dat te rijmen met de covidregels? Al zette de politie dit weekend vooral in op sensibilisering, van een gedoogbeleid is geen sprake, verzekert Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad - Elsene maandag. "Afgelopen weekend schreven wij 280 boetes uit voor het niet-naleven van de covid-regels. Dat gaat zowel over het niet dragen van mondmaskers, het samenscholen met meer dan vier en het drinken van alcohol in het openbaar."

Extra patrouilles

De zone had extra patrouilles voorzien, zegt Van de Keere. En dat zal nog even zo blijven, al wil ze niet in detail treden tot wanneer. Ook de komende dagen wordt immers nog heel mooi weer verwacht, bij een maximumtemperatuur van 17 graden.

De politiezone Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost) wil evenmin details kwijt over haar mooiweerstrategie. "Om operationele redenen kunnen we geen verdere info geven", zegt woordvoerster Amal Ihkan. De politiezone Zuid (Vorst, Sint-Gillis, Anderlecht) was niet bereikbaar voor commentaar.

Binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V) bekeek maandag met de politie nog of en waar de richtlijnen rond de coronamaatregelen moeten bijgestuurd worden.

Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie (KU Leuven)

"De meeste mensen trekken niet in zulke grote groepen naar het park als we op sommige foto's zagen, en het risico op een coronabesmetting in open lucht is ook niet te vergelijken met binnenshuis. Maar als je heel dicht op elkaar zit is dat wel problematisch", zegt viroloog Marc Van Ranst. "En dat gevaar neemt natuurlijk toe naarmate je langer te dicht bij anderen zit."

"Gebruik je gezond verstand", adviseert de viroloog wie ook de komende dagen nog van het park en de zon wil genieten. "Spreek niet met meer dan vier af, en houd altijd voldoende afstand. Mensen kennen de regels intussen wel."

"Het is duidelijk dat versoepelingen zich opdringen, omdat de huidige maatregelen maatschappelijk niet vol te houden zijn, maar we moeten daar toch heel voorzichtig in zijn." Vrijdag buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de coronacijfers en de bijhorende coronamaatregelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?