Brusselaar profiteert met volle teugen van warmste 21 februari

Updated: 22-02-2021 - 07:22

Onder de stralende hemel hapte Brussel dit weekend naar adem. Velen verlieten hun kot om van de eerste lentezon in 2021 te genieten. Dat deden ze wandelend, fietsend of gewoon chillend in het park. De coronamaatregelen leken even vergeten. De politie zette extra patrouilles in, maar kneep hier en daar een oogje toe. Er werden wel zes lockdownfeestjes stilgelegd.

Het contrast met vorig weekend kon niet groter zijn. Toen schraapte u nog de ijsplekken van het voetpad of keek u uit op sneeuwwitte daken. Zeven dagen later werpt de zon zijn warme stralen over de stad en sneuvelen er zelfs warmterecords. In het meteorologisch instituut in Ukkel werd zondag zelfs 17,9 graden gemeten, een absoluut dagrecord sinds het begin van de waarnemingen.

De warmste 21 februari sinds 1946 lokte heel wat Brusselaars naar buiten. Het weekend werd zaterdag al ingezet onder een stralende lentezon. Dat zorgde bijvoorbeeld voor zomerse taferelen op de Vismarkt, waar de cultuursector met allerlei acties vroeg om extra steun en perspectief voor een heropening. De parken en pleinen liepen vol, ook fietsers en wandelaars haalden hun dosis vitamine D op.

De coronamaatregelen leken even heel ver weg. Her en der ontstonden kleine feestjes. Zo schudden enkele jongeren de benen los op het Sint-Katelijneplein (zie onderstaande beelden). "We hebben heel wat video's gezien waarop de mondmaskerplicht niet werd nageleefd en er soms wel veel personen dicht op elkaar zaten", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene.

Een spontaan - en gedeeltelijk stil - feest ontstaat zaterdagavond op het Sint-Katelijneplein.

Het Brusselse korps was alvast voorzien op het mooie weer, want zette extra politiepatrouilles in om toe te zien op het samenscholingsverbod en de mondmaskerplicht. Heel streng was de politie niet, zo stelde een BRUZZ-reporter bijvoorbeeld in het stadscentrum vast. "Het was heel druk en we konden niet overal zijn. Onze agenten hebben vooral gesensibiliseerd, door mensen bijvoorbeeld te wijzen op de mondmaskers", aldus Van de Keere.

Nachtelijke escapades

De warme zaterdag bracht sommigen op het idee om thuis een feestje te organiseren. Daartegen trad de politie wel streng op. In het stadscentrum legden patrouilles drie lockdown parties stil, van respectievelijk 8, 12 en 24 feestvierders. In Laken kwam de politie tussen op een feest met zes aanwezigen. En in Elsene liepen twee groepjes, van 7 en 8 personen, tegen de lamp. Alle aanwezigen werden op de bon geslingerd en zullen 750 euro boete moeten betalen.

In de Versailleswijk in Neder-over-Heembeek liep het ook even uit de hand. Omstreeks 1 uur 's nachts ontstond een kat-en-muisspelletje tussen wijkjongeren en de politie. Er werden onder meer een vuilnisbak en twee containers in brand gestoken. Vuilnisbakken en afval kwamen op straat terecht, waarna de jongeren wegvluchtten. Er werd geen schade aangericht, er vielen geen gewonden en niemand werd opgepakt.

Ook zondag in de vooravond waren er problemen met de jongeren uit de wijk. “We kregen rond kwart voor vijf een melding van een gevecht tussen verschillende groepen jongeren. Toen de politie arriveerde, werden de agenten op een vijandige manier onthaald en werden ze bekogeld met allerlei projectielen”, vertelt Van de keere aan Het Nieuwsblad. “Toen collega’s wilden overgaan tot de aanhouding van een persoon werden ze omsingeld. Versterking kwam ter plaatse en uiteindelijk keerde de rust relatief snel weer. De politiewoordvoerster kon zondag niet bevestigen of er gewonden vielen en of er jongeren werden opgepakt.

20210221_WARM_WEER_AFVAL_VUILNISBAK_TER_KAMERENBOS
© BVDV/BRUZZ
| De vuilnisbakken puilden zondagochtend over van het afval.

Zondagochtend kon de vroege vogel al vaststellen dat het gezellig was geweest. In heel wat parken werden vuilnisbak bomvol blikjes, plastic en etensresten aangetroffen. Zo ook in het Ter Kamerenbos. Op sociale media klagen wandelaars over het afval. De stad Brussel zette alvast extra manschappen in om het afval op te ruimen, zodat ook de zondagse bezoekers hun vuil netjes konden weggooien.

Normaal werkt de groendienst in de winterperiode niet tijdens het weekend. "Maar we hebben op de goede weersvoorspellingen geanticipeerd. Een extra kuisploeg werd 's ochtends ingezet, en er zijn zaterdag nog extra manschappen opgetrommeld voor zondagochtend. Er werkten 12 schoonmakers, drie meer dan normaal", zegt de woordvoerder van bevoegd schepen Zoubida Jellab (Ecolo). In de lente belooft ze meer vuilnisbakken te plaatsen.

Het Ter Kamerenbos lag zondagavond in elk geval opnieuw vol afval na een ontzettend drukke dag. De grote hoeveelheid t-shirtdragende mensen, de luide muziek en de gezapige sfeer deden denken aan een klein muziekfestival. Omstreeks 18.00 uur vond de aanwezige politie het welletjes en vroegen agenten om de muziek te stoppen, uit schrik dat er teveel mensen zouden samentroepen rond de installaties. Iets verderop protesteerde een luidruchtige grote groep fietsers tegen de coronamaatregelen. Die leken bijna even vergeten.

Fietsers in het Ter Kamerenbos.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?