6 december 2020: druk in de Nieuwstraat op koopzondag, ondanks coronamaatregelen
© Ivan Put | In Brussel ligt het draagvlak om zich te laten vaccineren lager dan in de rest van België.

Een vijfde van de Brusselaars wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus

© Belga
14/12/2020

21 procent van de Brusselaars wil zich niet laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat blijkt uit een peiling van Ipsos op vraag van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL Info.

Ongeveer 40 procent van de Belgen zal zich zonder twijfel laten vaccineren tegen het coronavirus. Zo'n 35 procent wil zich wel laten vaccineren, maar kijkt liever nog een paar maanden de kat uit de boom. Slechts 14 procent van de Belgen weigert het vaccin, terwijl 11 procent van de burgers er nog niet uit is en dus nog overtuigd kan worden.

Grote weerstand bij achterban van radicale partijen

Wat opvalt is dat de tegenkanting in Brussel en Wallonië veel groter is dan in Vlaanderen: waar in Vlaanderen maar 10 procent geen prik wil laten zetten tegen het coronavirus, is dat in Brussel 21 procent en in Wallonië 20 procent. Bij de achterban van de radicale partijen is de weerstand het grootst: 33 procent van de PTB-kiezers wil zich niet laten vaccineren, net zoals 23 procent van de Vlaams Belang-achterban.

De politici van die partijen kunnen dus nog een belangrijke rol spelen in het overtuigen van de burger. Over wie het vaccin het eerst krijgt, lijkt er niet zoveel discussie te zijn in de samenleving. Na de prioritaire groepen, zoals het personeel uit de zorgsector, risicogroepen en 75-plussers, wil 56 procent van de Belgen voorrang geven aan de 60 tot 75-jarigen.

Slechts 5 procent vindt dat na de prioritaire groepen eerst de jongeren, jonger dan 20, de entstof moeten krijgen. Slechts 10 procent oordeelt dat het dan eerst aan de 20 tot 39-jarigen is en 11 procent vindt dat de 40 tot 59-jarigen voorrang moeten krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, Samenleving, vaccinatie tegen het coronavirus

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie