Interactief

Deze Brusselse woonzorgcentra krijgen vaccin eerst

NAC
04/01/2021
Updated: 04/01/2021 16.39u

De rode bolletjes tonen de woonzorgcentra waar in de week van 4 januari 2021 gevaccineerd zal worden tegen Covid-19. Door te klikken op de bolletjes komt u meer te weten.

Deze week krijgen iets meer dan 4.000 bewoners van 54 woonzorgcentra in Brussel de eerste inenting met het coronavaccin. Volgende week volgen er nog een zestigtal woonzorgcentra, na de derde week moet de eerste ronde in alle 137 woonzorgcentra afgewerkt zijn.

Na een proeffase tijdens de kerstvakantie gaat deze week de vaccinatie van de bewoners in woonzorgcentra echt volledig van start. De verdeling van de vaccins over de 137 woonzorgcentra in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gebeurt volgens verschillende criteria. Zo worden woonzorgcentra waar net nog een uitbraak van covid-19 is gebeurd, naar achter in de planning geschoven.

Daarnaast is vooral gekeken hoe de capaciteit zo goed en efficiënt mogelijk kon verdeeld worden tussen de zes ziekenhuizen die gekozen zijn als hub in de verschillende gemeentes. “We hebben gezorgd dat de verschillende hubs ongeveer evenveel vaccinpakketten moesten voorbereiden”, aldus Inge Neven, hoofd van de gezondheidsinspectie in Brussel.

Te traag?

Vraag is of het niet sneller kan. Onder meer in De Standaard was de voorbije dagen kritiek te lezen op het feit dat eind deze week slechts een minderheid van de reeds beschikbare vaccins gebruikt zal zijn. “Deze week krijgen we 13.000 vaccins of een dubbele dosis voor 6.500 mensen, daarmee gaan we deze week iets meer dan 4.000 bewoners vaccineren”, aldus Neven. “Je kan discussiëren of dat te weinig is, maar veel sneller kunnen we niet werken. Volgende week zullen we wel op volledige capaciteit zitten. Dan krijgen we minder vaccins geleverd, maar moeten we wel evenveel mensen vaccineren. Daarom hebben we het ook gespreid. Alle dosissen die we de eerste drie weken geleverd krijgen voor de eerste inentingen, zullen op het einde gebruikt zijn.”

Vaccinatiebereidheid

Belangrijk is ook dat zoveel mogelijk mensen zich willen laten inenten. Sensibiliseringscampagnes moeten twijfels wegnemen. “De vaccinatiebereidheid ligt in de Brusselse woonzorgcentra vrij hoog”, aldus Inge Neven. "De woonzorgcentra hebben hun bewoners de voorbije weken gevraagd of ze zich willen laten inenten. Op basis van die resultaten - 92 procent was bereid - zijn 4.000 vaccins besteld. Al kan het in werkelijkheid iets lager liggen, sommige woonzorgcentra hebben enkel een steekproef gehouden." Federaal minister Frank Vandenbroucke (SP.A) verklaarde maandag op Bel-RTL nog dat 85 procent van de rusthuisbewoners bereid zou zijn zich te laten vaccineren. “Dat is een uitstekend resultaat.”

Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, zullen vanaf 24 januari ook de personeelsleden van de woonzorgcentra ingeënt worden. Behalve het vaccin van Pfizer/BioNTech zitten er nog andere vaccins in de pijplijn. Nu woensdag heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA alvast een buitengewone vergadering gepland om – indien mogelijk – de beoordeling van een tweede vaccin, Moderna, af te ronden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Gezondheid, gezondheid, coronavaccin, vaccinatie tegen het coronavirus, Brusselse woonzorgcentra

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie