Brussel kiest: 'Op sommige afdelingen in de welzijnssector heerst een burn-outepidemie'

© BRUZZ
23/05/2024

Tot aan de verkiezingen op zondag 9 juni organiseert BRUZZ telkens op donderdag en vrijdag een mini-debat tussen twee Brusselse politici. Vandaag: Simon Vermeersch (PVDA, 2de plaats Vlaams Parlement) versus Imane Belguenani (Open VLD, 2de plaats Brussels Parlement) over de gezondsheidszorg in de hoofdstad en de ingewikkelde bevoegdheden in de Brusselse politiek.

Nergens in België zijn er zoveel commerciële woonzorgcentra als in Brussel: 65 procent. Simon Vermeersch (PVDA) is stellig: op de zorg voor ouderen mag geen winst gemaakt worden en "alle rusthuizen moeten in openbare handen zijn." Imane Belguenani (Open VLD) wijst er op haar beurt op dat privé-investeringen ook in de toekomst nodig zullen blijven. "Wij moeten in eerste instantie de jobs in de zorg aantrekkelijker maken."

Voor Belguenani is het ook duidelijk: "In de gezondheidszorg moet de patiënt centraal staan, en bijgevolg ook de keuze die hij of zij heeft tussen een openbaar of een particulier woonzorgcentrum."

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen, heeft Belguenani geconstateerd. "Daarom moeten wij ook zo goed mogelijk inspelen op innovatieve woonvormen. Nu heeft de overheid niet alle middelen om die uit te rollen en meer rusthuizen te bouwen. Dat is dus een en-en-verhaal."

Bewoners worden verwaarloosd

Volgens Vermeersch is de particuliere sector ondoorzichtig. "Ergens wordt er veel winst gemaakt, die dan naar de moederbedrijven in Frankrijk doorgesluisd wordt. Intussen is de kwaliteit van de zorg ondermaats en worden bewoners verwaarloosd omdat er eigenlijk te weinig personeel is."

Open VLD is daarom voorstander van kwaliteitscontrole.

Anders dan bij woonzorgcentra zegt PVDA zegt niet 'nee' tegen particuliere crèches, al moet volgens Vermeersch het aanbod van openbare kinderdagverblijven fors omhoog. "Vandaag heeft maar één op de vier Brusselse peuters een plaats in een crèche, waardoor voor drie op de vier de integratie in het onderwijs op latere leeftijd lastiger wordt."

Acht kinderen per begeleider

Op korte termijn wil PVDA de lonen verhogen van kinderverzorgers, die bij de laagste lonen zijn in het land. Jobs aantrekkelijker maken, kan volgens Open VLD ook via meer doorgroeikansen binnen de sector, bijvoorbeeld doorgroeien tot directieniveau. Vermeersch: "Als we genoeg personeel kunnen aantrekken, kan het criterium van acht kinderen per begeleider op langere termijn omlaag."

Vermeersch is zelf welzijnswerker en getuigt van de crisis in de Brusselse welzijnssector: “In sommige afdelingen woedt een burn-outepidemie." Dat komt volgens hem door de besparingen in de gezondheidszorg in 2016, "die mede door toedoen van Open VLD werden doorgevoerd". Daarom twijfelt PVDA eraan of Open VLD echt wel wil investeren in de zorg.

Belguenani: "Ik kijk naar de toekomst. Voor Open VLD is gezondheid vandaag wel een topprioriteit. "Om te beginnen willen wij de wachtlijsten inkorten, bijvoorbeeld door het beroep van psycholoog aantrekkelijker te maken in de Brusselse grootstedelijke context."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel kiest: Brussels parlement , Simon Vermeersch , Imane Belguenani , Brusselse woonzorgcentra , crèches , Brussel kiest: de troeven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni