Een jonge man krijgt een coronavaccin toegediend in het vaccinatiecentrum aan de Heizel

| Slechts 11 procent van alle Brusselse jongeren tussen 12 en 17 jaar is op dit moment volledig gevaccineerd. 22% kreeg reeds één prik toegediend.

Eerst sensibiliseren en dan vaccineren in de scholen

Godfried Roelant
© BRUZZ
27/08/2021

Om de Brusselse vaccinatiegraad te verbeteren, zal er komend schooljaar ook gevaccineerd worden in de verschillende Brusselse scholen. De VGC heeft daar samen met de GGC een plan voor klaar. Dat bestaat in eerste fase wel uit sensibiliseren en informeren. Pas na enkele weken zullen er ook echt coronaprikken op de scholen zelf worden uitgedeeld.

Zo’n 61 procent van de volwassen Brusselse bevolking is vandaag volledig gevaccineerd. Daarmee hinkt de hoofdstad achterop in vergelijking met Vlaanderen (89 procent) en Wallonië (78 procent).

Nood aan inhaalbeweging

Die kloof leidt begin september tot regionale coronaversoepelingen. In Brussel zullen al minstens een maand langer nog coronamaatregelen van kracht blijven. Om ervoor te zorgen dat die periode niet nog langer hoeft te duren, is er nood aan een inhaalbeweging.

De VGC heeft daar samen met de GGC een plan voor klaar. Deze week al kwam het nieuws dat beide instanties zo snel mogelijk naar 16.000 coronaspuitjes per week willen gaan om tegen eind oktober aan een vaccinatiegraad van 65 procent te komen.

Twee fasen

En daarvoor wordt ook gekeken naar de jongeren. Want slechts 11 procent van alle Brusselse jongeren tussen 12 en 17 jaar is op dit moment volledig gevaccineerd. 22 procent kreeg reeds één prik toegediend. Om daar verandering in te brengen, zal er ook gevaccineerd worden in de scholen.

In een eerste fase zal wel enkel gesensibiliseerd en geïnformeerd worden over het belang van het coronavaccin. Daarbij ligt de focus op principiële en praktische argumenten om je te laten vaccineren. Pas na een aantal weken zullen er ook echt coronaprikken worden uitgedeeld op de scholen zelf.

"Het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel telt 15.330 leerlingen die in één van de 40 Nederlandstalige secundaire scholen in de hoofdstad les volgen. Via deze Nederlandstalige scholen in Brussel kunnen we onze bijdrage leveren om ouders en leerlingen te sensibiliseren met de bedoeling dat ze zich ook laten vaccineren," zegt Sven Gatz (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs.

Schriftelijke toestemming

Om gevaccineerd te kunnen worden, moeten leerlingen van 12 tot en met 15 jaar de schriftelijke toestemming hebben van hun ouders. Vanaf 16 jaar is die toestemming niet meer nodig. De vaccinatie wordt per school anders georganiseerd, naargelang de mogelijkheden van de school.

Scholen die zich dichtbij een Brussels vaccinatiecentrum (Pacheco in Brussel-stad en de centra van Molenbeek, Vorst en Sint-Pieters-Woluwe) bevinden, zullen leerlingen en ouders begeleiden naar het centrum. In andere scholen wordt een vaccinatieteam ter plaatse ingezet. Ouders zullen via de school zelf geïnformeerd worden over de mogelijkheden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni