Brussel wil vierde golf indrukken met 16.000 eerste prikken per week

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 24 augustus 2021
Updated: 24-08-2021 - 11:59

Het Brussels gewest zet de komende weken tot veertig mobiele vaccinatieteams in aan scholen, bedrijven en winkels. De bedoeling is om tegen eind oktober een vaccinatiegraad van 65 procent te halen.

Dat heeft Brussels gezondheidsminister Alain Maron (Ecolo) dinsdag aangekondigd, samen met coronacrisismanager Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie. Op dit moment heeft 50,8 procent van alle Brusselaars, de kinderen meegerekend, minstens één prik gekregen. Daar moet dus vijftien procent bij de komende weken.

Per week komt dat neer op 16.000 nieuwe, eerste dosissen. De gezondheidsinspectie gaat daarvoor onder meer vaccineren in grote winkelketens, bij Brusselse bedrijven en vanaf september ook in scholen en universiteiten. Ter vergelijking: de voorbije week werden in Brussel iets meer dan 6.500 eerste prikken gezet (inclusief het unidosis-vaccin van Johnson & Johnson, red.).

"Als we een vaccinatiegraad van 65 procent halen tegen eind oktober, kan de vierde golf de hoogte behouden van de derde golf in het voorjaar", legt Inge Neven uit. Toen was het aantal ziekenhuisopnames nog laag genoeg zodat de ziekenhuizen hun andere zorg konden blijven voortzetten. "We willen vermijden dat we de hoogte van de tweede golf van vorig jaar bereiken." Bij die tweede golf in het najaar van 2020 stonden de Brusselse ziekenhuizen onder grote druk.

Intensieve zorg

Onderzoekers van de UHasselt en UAntwerpen voorspelden gisteren/maandag verschillende scenario's voor Brussel. Als we ons huidige gedrag aanhouden en niet verder versoepelen, komt er nog altijd een nieuwe golf met een piek begin oktober. Die piek kan wel nog naar omlaag als de vaccinatie versnelt.

De verwachte vierde golf in het najaar wordt voornamelijk gevaarlijk voor de niet-gevaccineerde Brusselaars. Van de 51 patiënten die vandaag in een Brussels ziekenhuis op intensieve zorg liggen, waren maar 2 patiënten volledig gevaccineerd. Beiden hadden onderliggende gezondheidsaandoeningen, volgens Inge Neven.

In het hele land testten volgens de gegevens van Sciensano maar 0,2 procent van de volledig gevaccineerden de voorbije week positief. Van hen belandde uiteindelijk maar 2 tot 3 procent in het ziekenhuis.

Covid Safe Ticket

Brussel mikt nu dus op een vaccinatiegraad van 65 procent tegen eind oktober. "We zullen half september en eind september alvast een evaluatie maken, om te kijken of we goed op weg zijn om die doelstelling te behalen", zei minister Maron.

Aan de krant La DH had de minister maandag aangekondigd dat hij een uitbreiding van het Covid Safe Ticket zou overwegen als er eind september geen beterschap in zicht is. "Daarvoor is nog overleg nodig met de sectoren. Er is nog geen enkele beslissing genomen", verduidelijkte de minister. De juridische kant van het gebruik van zo'n Covid Safe Ticket in bijvoorbeeld de horeca of het nachtleven, wordt wel al bekeken.

Zo'n beslissing zal niet enkel afhangen van het vaccinatietempo, maar ook van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. "Die zijn natuurlijk aan elkaar verbonden, maar we moeten permanent de evolutie van deze factoren in het oog houden vooraleer we denken aan versoepelingen of verstrengingen", zei Maron. "Er zijn veel socio-economische verantwoordelijken die geloven dat het gebruik van het Covid Safe Ticket interessant kan zijn om bepaalde sectoren en activiteiten open te stellen, in plaats van ze onmogelijk te maken."

Er is nog geen debat over het Covid Safe Ticket gehouden binnen de Brusselse regering, aldus nog Maron. Vorige week schoof minister-president Rudi Vervoort (PS) het ticket zelf al naar voren als optie in cafés en restaurants.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?