Brussels minister-president Rudi Vervoort op de persconferentie na het nationaal overlegcomité inzake coronamaatregelen van 26 februari 2021

| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op de persconferentie na het nationaal overlegcomité inzake coronamaatregelen van 26 februari 2021

Vervoort houdt versoepelingen af en wil Covid Safe Ticket op café en restaurant

TDN
© BRUZZ
20/08/2021
Updated: 20/08/2021 12.04u

Minister-president Rudi Vervoort (PS) pleit straks op het Overlegcomité voor het behoud van de huidige maatregelen in het Gewest. Vlaanderen en Wallonië lonken naar versoepelingen. De lage vaccinatiegraad en de terugkeer van vakantiegangers baren Vervoort zorgen. De Brusselse regeringsleider wil daarom het Covid Safe Ticket voor cafés en restaurants invoegen.

Dat zegt Vervoort vrijdagochtend op de Franstalige radiozender Bel-RTL.

De kwestie-Brussel ligt straks op tafel van het Overlegcomité. Vlaanderen en Wallonië willen bijkomende versoepelingen. "Maar dat is in Brussel niet aan de orde gezien de sanitaire situatie", aldus Vervoort. "Ik zal ervoor pleiten om de geldende maatregelen en het huidige ministerieel besluit te behouden. Brussel moet even de pauzeknop induwen. Voor een maand, en dan kunnen we herevalueren."

Lage vaccinatiegraad

Dat is vooral slechts nieuws voor de horeca, in het bijzonder voor het Brusselse nachtleven. De dansclubs - die rekenden op een heropening in oktober - blijven in dat scenario nog dicht. Het betekent ook dat het verplichte sluitingsuur voor cafés en restaurants behouden blijft, net als het maximum van acht mensen aan een tafeltje. Ook telewerken blijft in Brussel dan de norm, en in je huis mag je nog steeds maximaal acht personen ontvangen.

Een gedifferentieerd beleid dus. Dat Brussel het status quo verkiest, heeft in de eerste plaats te maken met de lage vaccinatiegraad. Slechts 60 procent van de volwassen Brusselaars is volledig gevaccineerd, terwijl dat aantal in Vlaanderen al 88 procent bedraagt. "We staan niet waar we willen staan. In Brussel heb je een probleem met informeren en sensibiliseren. Vooral in bepaalde wijken bereik je de bevolking moeilijk", aldus Vervoort.

Deur aan deur met vaccins

De minister-president ziet een gemiste kans om de reizigers aan te manen zich te laten vaccineren. Het Covid Safe Ticket had al beschikbaar moeten zijn voor wie minstens één coronaprik kreeg en dus al minimaal beschermd was. "Nu waren twee dosissen vereist, waardoor men te lang moest wachten op de tweede inenting en er dus voor de PCR-testen werd gekozen om op reis te gaan", analyseert Vervoort.

Om aan een vaccinatiegraad van minstens 70 procent te geraken, verandert Brussel het geweer van schouders. "We moeten het vaccin naar de mensen brengen, in plaats van de mensen naar het vaccin. Vooral in de wijken", weet Vervoort, die wijst op het succes van de vacci-bus. Dat een gelijkaardig systeem straks ook in de bedrijven en scholen mogelijk is, stemt hem tevreden. Het Gewest zal in september ook deur aan deur gaan om de Brusselaar te overtuigen.

Er wacht een belangrijke week met veel terugkerende vakantiegangers. We moeten circulatie van het virus vermijden

Rudi Vervoort

Brussels Minister-President Rudi Vervoort tijdens de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad van 6 augustus 2020

Vervoort toont zich net als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) voorstander van verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. "Vooral voor de woonzorgcentra. We mogen niet het risico nemen dat het virus - in welke variant dan ook - terugkeert in de rusthuizen. Als redelijke argumentatie en sensibilisering het zorgpersoneel niet overhalen, moet de overheid het verplichten. Dat geldt trouwens ook voor leerkrachten."

Terugkerende reizigers

Een andere reden om nu niet te versoepelen, is de terugkeer van veel vakantiegangers in de laatste week van de zomervakantie. De positiviteitsratio bij Brusselaars die naar Marokko zijn geweest bijvoorbeeld ligt redelijk hoog. Donderdag pleitten de burgemeesters al voor strengere controles op de quarantaineverplichting. Vervoort onderschrijft die bezorgdheid en vindt dat de controles op het Passenger Locator Form (PLF) strenger moeten zijn.

"Maar dat is een taak van de federale politie", preciseert de PS'er. "We staan voor een belangrijke week. Het is belangrijk dat we de circulatie van het virus stoppen. Dus er moeten extra controles komen zodat we clusters detecteren en nieuwe uitbraken kunnen voorkomen. Controle is een belangrijk onderdeel van de strategie. Als je toelaat dat de regels niet gerespecteerd worden, zullen sommigen daar misbruik van maken."

Gewestelijk crisisbeheer

Eerder al bleef Brussel alleen achter in de beslissing om het mondmasker op school te handhaven. Het Overlegcomité zal zich straks ook buigen over meer autonomie voor de regio's in het crisisbeheer. Vervoort is sceptisch. "De Gewesten zullen dit niet alleen kunnen. De federale overheid zal moeten blijven aansturen", zegt hij.

Een voorbeeld: de uitbreiding van het Covid Safe Ticket. Vervoort ziet wel heil in een introductie ervan op grotere schaal, naar analogie met Frankrijk. Moet je straks in Brusselse restaurants of musea ook een coronapas tonen? "Het resultaat in Parijs was enorm. Het gaf een enorme boost aan de vaccinatie", weet Vervoort. "Sectoren sluiten, is niet meer aan de orde. Dus meer Covid Safe Tickets kunnen soelaas bieden. Maar wettelijk kan ik dat niet alleen invoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Rudi Vervoort, overlegcomité, coronavirus, verplichte vaccinatie, terugkeer vakantiegangers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni